ERDON Helyi hírek

2019.01.04. 11:37

MAFESZT – színházi seregszemle és a magyar kultúra ünnepe Nagyváradon

Január 19–27. között A Magyar Kultúra Hete elnevezésű eseménysorozattal tiszteleg a nagyváradi Szigligeti Színház a magyar kultúra napja előtt.

Január 19–27. között A Magyar Kultúra Hete elnevezésű eseménysorozattal tiszteleg a nagyváradi Szigligeti Színház a magyar kultúra napja előtt. A programsorozatban az Ady-centenáriumhoz kötődő előadás bemutatója, a Kolozsvári Magyar Opera Rigoletto című előadása, valamint a Magyar Színházi Szövetség szakmai találkozója, a második alkalommal megszervezett MAFESZT is helyet kapott.

Ady 100

Január 19-én, 19 órától mutatja be a Szigligeti Színház a Harsányi Sulyom László által rendezett Ady-stúdióelőadást. A Ki látta Adyt? című produkció a száz éve elhunyt költőóriás előtt tiszteleg, annak pályáját és munkásságát mutatja be. A centenáriumi évhez kötődően, január 27-én egész napos programsorozattal készül a Szigligeti Színház, a Várad Kulturális Folyóirat, valamint a Nagyváradi Városi Múzeum, amelynek részeként felolvasásokra, valamint a már említett Ki látta Adyt?, illetve a szeptemberben Tasnádi-Sáhy Péter által színre vitt Az eltévedt lovas című előadásokra is sor kerül.

Rigoletto

Január 20-án a Kolozsvári Magyar Opera nagyszabású vendégelőadására kerül sor. A kincses város társulata a Magyar Kultúra Hete keretében Giuseppe Verdi Rigoletto című háromfelvonásos operáját mutatja be, Miklósa Erika, Horváth István és Balla Sándor világhírű operaénekesek közreműködésében. Az előadásra foglalásokat december 24-étől fogad a színház, jegyeket január elejétől lehet váltani.

II. MAFESZT

Nagyvárad lesz a házigazdája a 2017-ben alakult Magyar Színházi Szövetség éves színházi seregszemléjének, a MAFESZT-nek. A résztvevő társulatok – a MASZÍN alapítói, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az Aradi Kamaraszínház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház, valamint a 2018-ban csatlakozott Csíki Játékszín – művészi törekvéseikre jellemző előadásaikat hozzák el Nagyváradra; így a programban gyermek- és ifjúsági színdarabok, táncszínházi produkciók, felolvasószínházi események, stúdiótermi és nagyszínpadi előadások egyaránt helyet kaptak.

Január 22-én a Nagyvárad Táncegyüttes az Idegen, valamint a Csíki Játékszín A kaktusz virága című előadásokkal mutatkoznak be. A következő napon ismét a Csíki Játékszín áll színpadra Csipike című gyermekelőadásukkal, emellett a Tomcsa Sándor Színház A főfőnök és az Aradi Kamaraszínház Sonkamenüett című darabjait láthatja majd a közönség. A harmadik napra a Tomcsa Sándor Színház gyermekelőadással készül, amelynek címe Rengeteg Ábel és Kürtős Kata, a Szigligeti Színház pedig az Apátlanul című stúdióelőadását fogja játszani. Január 25-én, a fesztivál harmadik napján a Szatmárnémeti Északi Színház előadása, a Tizenöt próbálkozás a színészetre látható a stúdióteremben, a nagyszínpadon pedig a Rabenthalt mutatja be a Temesvári Csíky Gergely Színház. Az utolsó nap gyermekelőadása a Hókirálynő, amelyet a Temesvári Csíky Gergely Színház visz színre, a stúdióban pedig szatmárnémeti és a temesvári társulatok koprodukciójára, a Burundanga című kortárs spanyol komédiára kerül sor. A fesztivál nagyszínpadi záróelőadása a Szigligeti Társulat decemberben bemutatott Olivér! című musicalje. Mindezek mellett két felolvasószínházi eseményre várjuk az érdeklődőket, ezek a Magyar mátrix és a Havi dráma lesznek.

Az előadásokra jegyek január 3-tól válthatók a színház jegypénztárában.

További információk a fesztivál honlapján (mafeszt.szigligeti.ro), a Szigligeti Színház internetes oldalán (www.szigligeti.ro), illetve Facebook-oldalaikon kaphatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!