ERDON Helyi hírek

2018.12.28. 09:51

Börtön is járhat a petárdázásokért

Az engedéllyel rendelkező magán- és jogi személyek is csak akkor használhatnak ilyen eszközöket, ha betartják az előírásokat.

Az engedéllyel rendelkező magán- és jogi személyek is csak akkor használhatnak ilyen eszközöket, ha betartják az előírásokat.

Szerencsére az utóbbi években nem hallani, vagy csak ritkább esetekben petárdadurrogtatásokat az óesztendő végén Nagyváradon, de azért a rendőrség, a biztonság kedvéért sajtóközleményben arra emlékezteti a lakosságot, hogy tilos a F2-es, F3-as, F4-es és P2-es kategóriába tartózó pirotechnikai eszközök, valamint a T1 és T2 színpadi pirotechnikai eszközök tartása, használata vagy eladása közrend, -biztonsági és környezetvédelmi szempontból. Az engedéllyel rendelkező magán- és jogi személyek is csak akkor használhatnak ilyen eszközöket, ha betartják az erre vonatkozó előírásokat. Nem szabad pirotechnikai eszközöket használni: 24–06 óra között, kivéve, ha helyi, országos vagy nemzetközi fontosságú eseményről van szó, és ez esetben is szükséges a helyi hatóságok engedélye; 50 méternél közelebb a négyszintes lakóépületektől és 100 méternél közelebb az ennél magasabb lakóépületektől; 500 méternél közelebb a magasfeszültségű elektromos berendezésektől, üzemanyag-tároló vagy -szállító egységektől és gázvezetékektől. A jelen érvényben levő törvények alapján a F3-as és F4-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket csak a polgármesteri hivatal, a katasztrófavédelmi és a rendőrség engedélyével lehet használni. A szabályok áthágását annak súlyosságától függően három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Ugyanennyivel büntetik azokat is, akik az 1-es vagy P1-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket 18 évnél fiatalabb személyeknek adják el, és azokat is, akik a nagyközönségnek adnak el olyan eszközöket, amelyeket csak pirotechnikusok használhatnak.

Büntetlenül

Magán-, illetve engedély nélküli jogi személyek gyakorlatilag csak az 1-es kategóriába sorolt pirotechnikai eszközöket használhatják büntetlenül, a pukkantókat kivéve a tortagyertyákat és a csillagszórókat, illetve a jelzett legutóbbi törvénymódosításnak betudhatóan az ún. kisebb méhecskéket, sárkánytojások, a varázsvirágokat és a kicsi vulkánokat is. Az először tizenkét évvel ezelőtt megváltoztatott törvény abból a szempontból hozott jelentős változást, hogy megszüntette az abból fakadó jogi kiskapukat és értelmezéseket, hogy addig csak bizonyos időszakokban tiltották a pirotechnikai eszközöknek a használatát. Jelenleg azonban az év bármely napján bűncselekménynek számít az említett kategóriába sorolt pirotechnikai eszközöknek az engedély nélküli árusítása és használata.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!