ERDON Helyi hírek

2018.12.13. 13:18

„Az előadás mindig kortól független maradt”

Töretlen sikert arat évről évre a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című előadással az 50. évadját ünneplő Kaláka együttes. Gryllus Dániellel, a zenekar alapítójával és vezetőjével beszélgettünk a több évtizeden át tartó sikerről, az előadásról és váradi fellépéseikről.

Töretlen sikert arat évről évre a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című előadással az 50. évadját ünneplő Kaláka együttes. Gryllus Dániellel, a zenekar alapítójával és vezetőjével beszélgettünk a több évtizeden át tartó sikerről, az előadásról és váradi fellépéseikről.

Az 50. évadját ünnepli a Kaláka együttes, mely idén, a karácsonyi turné részeként több helyen fellép Erdélyben is. December 7-től december 17-ig 12 koncertjük lesz, a turné utolsó állomása Nagyvárad, ahol december 17-én, hétfőn 14 órai kezdettel a Nagyváradi Állami Filharmónia nagytermében láthatjuk őket. A Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című zenés előadást első formájában 31 éve mutatták be, évről évre bejárják vele Magyarországot és a határon túli magyarlakta területeket. A betlehemes játékot Gryllus Dániel, Becze Gábor, Major Gábor és Radványi Balázs adja elő.

– Miben rejlik a több évtizede tartó siker? Elérték-e azokat a célokat, amelyeket 1969-ben, az együttes alapításakor tűztek ki? Mit jelent az elmúlt 50 év?

– Nagyon szépen köszönöm kérdését és az elismerő szavakat. Akkoriban, még tizenévesen – hiszen 20 éves sem voltam – nem nagyon tűztünk ki célt, csak gondoltuk, hogy ez jó lesz, szerettünk volna valami olyat népszerűsíteni, ami akkoriban még nem igazán volt. Színpadra vittünk verseket, Arany-, Petőfi-, Weöres-, Radnóti-költeményeket, olyan formában, olyan zenei aláfestéssel, hogy az embereket megérintse. Nem tudom elmondani, hogy hogyan telt el az elmúlt 50 év, szinte csak elrepült. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk, nagyon sok helyen jártunk. Az első nagylemezünk 1977-ben Kaláka címmel jelent meg, ez egy nagy ugródeszka volt a számunkra. Az elmúlt 50 év során sokat fejlődtünk, változtunk, de mindezt próbáltuk úgy, hogy amit akkor elkezdtünk, az meg is maradjon, így a stílusunk, a műfaj ugyanaz maradt.

– Hány koncertjük volt az alapítás óta?

– Bevallom őszintén, senki nem húzott strigulákat, nem számoltunk, de biztos vagyok benne, hogy több, mint 10 ezer. Gyermekkoncertek, felnőttkoncertek, és különböző előadások is voltak ez idő alatt, Magyarországon és a határon túl is jártunk, minden évben próbálunk határon túli magyarlakta területekre is eljutni.

Betlehemes Váradon is

– Nagyváradra december 17-én érkeznek a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című műsorral egy erdélyi turné részeként. Az előadás már 31 éves, változott-e azóta?

– Természetesen változott, hozzá is adtunk, vettünk is el belőle, azonban az alapkoncepció ugyanaz maradt, magyar és más nemzetiségű karácsonyi dalok, egyházi énekek, versekre írott Kaláka-dalok hangzanak el az előadás során. Változtattunk mindig egy kicsit, amikor iskolába, színházba, templomba mentünk, azonban az előadás mindig kortól független maradt, elvégre a karácsony és a decemberi ünnepek sem korfüggőek, nem lehet ajánlani egy adott korcsoportnak. Az előadáshoz egyébként tartozik egy verseskönyv is, melyet akkoriban is kiadtunk, idén pedig újra megjelentette a Móra Könyvkiadó, ezt is elhozzuk Nagyváradra.

Tavaly sajnos ezzel a műsorral Erdélybe nem jutottunk el, mivel decemberben Németországban voltunk, azonban idén több mint 10 koncertünk lesz az erdélyi turné során. Az előadással egyébként minden év decemberében nemcsak Magyarországon lépünk fel, hanem a határon túl is, egyáltalán nem vagyunk korlátozva se ezt az előadást, se más koncerteket illetően csak a határon belülre. Jártunk már Erdélyben, a Partiumban, Kárpátalján, a Vajdaságban, a Felvidéken, Romániában legutóbb Arad és Temes megyékben is koncertezünk, szintén egy turné során.

Nagy siker volt

– Mesélne egy kicsit a nagyváradi fellépéseikről?

– Először 1981-ban, a Nagyváradi Állami Színházban léptünk fel, annak idején Varga Vilmos szervezte ezt meg, az ő neve Nagyváradon, gondolom, még most is nagyon sokat jelent. Emlékszem, akkor még nem volt erősítőnk, csupán a hangszereink és mi, de hatalmas siker volt, a nagyváradi közönség már akkor nagy örömmel fogadott minket. A rendszerváltás után, 1990 januárjában egy jótékonysági koncert miatt utaztunk Váradra, majd ezután sűrűbben, felnőtteknek és gyermekeknek szóló fellépések miatt. Legutóbb a nagyváradi várban léptünk fel, gyermekek előtt. Mindig hatalmas öröm a számomra látni, hogy a határon túli magyarok nagy örömmel fogadnak minket. Reméljük, idén sem lesz ez másképp, szeretettel várunk mindenkit!

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!