ERDON Helyi hírek

2018.12.12. 09:45

„A farkasok és a medvék támadnak, miközben a Kormány alszik”

„...vagy fényképezkednek Brüsszelben, mert érteni úgysem értenek semmit! Szerencsénk van az Európai Bizottsággal, amely mindig közel áll a gazdálkodókhoz!” Ez Daniel Buda európai parlamenti képviselő (EPP) álláspontja.

„...vagy fényképezkednek Brüsszelben, mert érteni úgysem értenek semmit! Szerencsénk van az Európai Bizottsággal, amely mindig közel áll a gazdálkodókhoz!” Ez Daniel Buda európai parlamenti képviselő (EPP) álláspontja.

Az állattenyésztők kétségbeesettek ebben az időszakban, a haszonállataikat megtámadó vadak miatt. Az állattenyésztőknél felmerülő pénzügyi veszteségek rendkívül magasak, és a gazdálkodók úgy érzik, hogy semmiféle támogatást nem kapnak az országos hatóságoktól, hiszen ezek nem tesznek semmit ennek a jelenségnek a megállítására. A legutóbbi eset Beszterce-Naszód megyében történt, ahol egy juhtenyésztő 28 eredetigazolással és magas biológiai értékkel rendelkező állatot veszített el, a kiéhezett medvék támadása miatt.

Nemrég bejelentettük, hogy az Európai Unió óriási segítséget nyújt a román mezőgazdasági termelőknek a ragadozó állatok ellen, egy 100% -os kártérítési intézkedéssel, a gazdaságokban, a vadak, köztük farkasok vagy medvék által okozott károk megtérítésére.

A román mezőgazdasági termelőknek tudniuk kell, hogy eddig csak a beruházások 80% -a volt visszatéríthető állami támogatással, de a Bizottság határozata módosítja az iránymutatásokat annak érdekében, hogy ezt a mértéket 100% -ra növelje. Az intézkedés egy másik újdonsága, hogy a mezőgazdasági termelőknek a vadon élő állatokkal szembeni védelmük érdekében felmerülő összes költséget elszámolják, beleértve az esztenák számára elengedhetetlen őrkutyák megvásárlását is. Ugyanakkor a tagállamok számára is lehetővé teszik a közvetett költségek 100% -nak megtérítését, mint például a sérült állatok kezeléséből származó állat-egészségügyi költségek, valamint a védett állatok elleni támadások nyomán eltűnt példányok keresésének munkaerő költségei.

Teljes visszatérítésben részesülnek majd azok a növénytermesztők vagy állattenyésztők, akik befektetéseket eszközölnek az ilyen károk megelőzése érdekében. Ebben az esetben pénzeszközöket biztosítanak az elektromos kerítések építéséhez. Az összegek elszámolása az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA), valamint az állami költségvetésből történik.

Az Európai Bizottság döntése nagyon jól jött, különösen a romániai mezőgazdasági termelők számára, akik komoly nehézségekbe ütköznek, az állataikat és a telepi infrastruktúrát érintő vadállat támadások kezelését illetően. Ugyanakkor, az országos hatóságoknak sürgősen be kell avatkozniuk olyan intézkedésekkel, melyekkel megakadályozzák ezeknek a helyzeteknek a kialakulását a mezőgazdasági termelők számára. Jogi megoldások vannak, csak végre kell ezeket hajtani. Elengedhetetlen a biológiai egyensúly fenntartása a vadon élő állatok között. Ez volt a helyzet a vaddisznók elszaporodásával is, ma pedig az afrikai sertéspestissel kell szembenéznünk, ami óriási anyagi károkat okozott az állattenyésztési ágazatnak. Daea és Gavrilescu pedig csak vonogatják a vállukat, és Istent hibáztatják. Hogy ő akarta így! Elfelejtik azonban, hogy Isten „ad neked, de nem ő tölti meg a tarisznyádat.”

Szerencsére az Európai Bizottság megpróbálja leküzdeni az országos hatóságok alkalmatlanságát oly módon, hogy 100% -os kártérítést kínál az ilyen esetekre. Kérdés, hogy az Európai Bizottság meddig lesz még hajlandó fizetni a PSD-ALDE kormány ostobaságát?!

(Hirdetés: H153790)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!