ERDON Helyi hírek

2018.12.19. 09:47

A bíróság felfüggesztette a megye költségvetését

Kedden december havi rendes közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. Gal Călin liberális párti képviselő bírósági úton megtámadta a megye még áprilisban elfogadott költségvetését, és most bejelentette, hogy első fokon elérte ennek a felfüggesztését.

Kedden december havi rendes közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. Gal Călin liberális párti képviselő bírósági úton megtámadta a megye még áprilisban elfogadott költségvetését, és most bejelentette, hogy első fokon elérte ennek a felfüggesztését.

 

A gyűlés a Keresztény Rendőrök Kórusának, a várad-réti Csillagocska Református Zeneóvoda Brugós Anikó tanárnő által felkészített énekkarának, valamint a belényesi kultúrotthon gyermekkórusának fellépésével kezdődött, de a szeretetteljes karácsonyi hangulat a távozásuk után rögtön félbe is szakadt, ugyanis a liberálisoknak már az előző tanácsülés jegyzőkönyvének elfogadásával problémája akadt. Ezt követően pedig az ügyben felperesként szereplő Gal Călin PNL-s tanácsos bejelentette: posztolva lett a bíróság honlapján az a „megoldás”, miszerint fel kell függeszteni a Bihar Megyei Tanács 2018.04.25./46. számú határozatát, mely a megye és az alárendelt intézmények idei költségvetésének elfogadására vonatkozik, és arra kötelezi az alperest- ez esetben az önkormányzatot, melynek öt nap áll rendelkezésre a fellebbezésre-, hogy fizesse ki a 60 lejes perköltséget a reklamálónak. Emlékeztetőül: az ominózus áprilisi tanácsülés meglehetősen feszült hangulatban zajlott. Az ajtóban akkor csendőrök álltak, miközben kintről stadionokra jellemző hangok, skandálások, kiabálások, dudálások hallatszottak be, a Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) alkalmazottjai tüntettek ugyanis annak érdekében, hogy a testület szavazza meg a költségvetést, s így megkaphassák a bérüket. Egy részük a gyűlésterembe is felment, szlogeneket tartalmazó A4-es papírlapokat tartva a magasba. A teremben a tanácsnál dolgozók többsége is helyet foglalt, illetve akinek már nem jutott szék, az álldogált. Két színész „az aggódó állampolgárok nevében” román és magyar nyelven megfogalmazott nyílt levelet helyezett a képviselők asztalára, amiben arra kérték őket: szavazzák meg a költségvetést. Végül a liberális Cornel Borza nem bírta tovább a nyomást, igennel szavazott, és így átment a büdzsé. De visszatérve a kedden történtekhez: Ionel Avrigeanu liberális frakcióvezető leszögezte, hogy a bírósági határozat miatt egyetlen olyan előterjesztést sem fognak megszavazni, melyeknek költségvetési vonzata van, a Tanács vezetői pedig jelezték, hogy ők nem kapták meg a bírósági határozatot. Az ülés után Pásztor Sándor megyei tanácselnök a Bihari Naplónak azt nyilatkozta: a felfüggesztésnek túl nagy hatása nem lesz, mert december 21-én bezár a kincstár, tehát az idén tulajdonképpen csak két napig tudnának még közüzemi és egyéb kifizetéseket eszközölni, 19-én és 20-án. Az e havi béreket már folyósították, január pedig más év, más tétel.

Nem az állomásokra

Dr. Carmen Pantiş aneszteziológus ezúttal sem tehette le a liberális tanácsosi esküjét, mivel a mandátumát a koalíció nem igazolta, azonban Pásztor Sándor azt kérte a PNL-sektől, hogy a következő tanácsülésre hívják be a doktornőt, mert akkor jóvá fogják hagyni. A tanácselnök még tavaly közölte, hogy rendbe teszi a közösségi közlekedést a megyében, aminek része, hogy főleg a városokban transzferállomás jellegű buszpályaudvarokat kell kiépíteni. Minden városnak a megyei önkormányzat küldött felszólítást, hogy adjon területet, és a tanács megtervezi, illetve megépíti a buszállomásokat. Korábban három város reagált, jellemzően az RMDSZ-es vezetésű Margitta, Székelyhíd és Nagyszalonta. A hajdúvárosban működik egy kisebb buszállomás, melyet egy magánvállalkozó működtet, viszont Margitta és Székelyhíd esetében megszülettek a vonatkozó helyi tanácsi határozatok. Ezért a mostani megyei közgyűlésen két, a témába vágó előterjesztés szerepelt a napirendi pontok közt, azaz hogy Székelyhíd egy 1395 négyzetméternyi területet, Margitta pedig egy 2553 négyzetméternyi telket átad megyei közterületnek buszállomás építése céljából. Ugyanakkor ebben a témában volt még egy határozattervezet a liberális vezetésű Belényesre vonatkoztatva (5210 négyzetméternyi telek), korábban ugyanis a PNL-sek hajlandónak mutatkoztak arra, ha ennek a városnak is lesz buszállomása, akkor megszavazzák a másik kettőt is. Az ígéretüket azonban nem tartották be, így mivel nem volt meg a kellő kétharmad, mindhárom idevágó tervezet tehát megbukott.

Ott is, meg nem is

A liberálisok konfúz magatartására jellemző egyébként, hogy míg azt az előterjesztést nem hagyták jóvá, hogy a Megyei Tanács, az állami egyetem és a Bihar Megyei Ipari Parkok Rt. legyenek partnerek projektek benyújtásában, néhány perccel később nem kifogásolták különösképpen azt, hogy létrejöjjön az a társaság, mely adminisztrálja a parkot, majd ellene szavaztak annak, hogy egy 7622 négyzetméteres területet ingyenes használatba kapjon a park a Ceyrat utca 4. szám alatt.

A PNL-sek egyébként az obstrukcióra most azt a taktikát választották több előterjesztésnél, hogy mint a mesebeli hős, ott is vannak, meg nem is, azaz egyáltalán nem szavaztak, de abszurd módon Gal Călin azt kérte: jegyezzék fel azt, hogy ők azért a teremben vannak. Bár korábban Ionel Avrigeanu frakcióvezető azzal vádolta meg Pásztor Sándort, hogy úgymond a debreceni repülőtér malmára hajtja a vizet, a liberális politikus ezúttal ő maga szinte kampányolt e mellett, jegyárakkal összehasonlítva és illusztrálva azt, hogy a cívis városból mennyivel olcsóbb légi úton eljutni Barcelonába és Milánóba, mint Nagyváradról.

A liberálisok miatt ezúttal sem sikerült aktualizálni a megye köz- és magánvagyoni leltárát, eldőlt viszont, hogy a Megyei Tanácsot Grigore Bala képviselje a Transilvania Tour Rt. részvényeseinek közgyűlésén, a PSD-s Ioan Mang és az RMDSZ-es Pásztor Sándor a Bihar Megyei Tanfelügyelőség konzultatív tanácsában, valamint az ALDE-s Julien Mateaș a Védett Területek és a Fenntartható Fejlődés Bihar Megyei Központja igazgatótanácsában. Átment, hogy partnerszerződést kössön a DGASP, Hegyközpályi, Bors, Harangmező községek és Nagyszalonta municípium, a repülőtér stratégiai zajtérképe, a DGASPC szerkezeti és működési felépítése, valamint el lettek fogadva az ipari és tudományos park, illetve a speciális oktatás váradi iskolai kampuszának technikai- műszaki mutatói. Telekátvételekről is pozitívan döntöttek a Szalonta és Tenke közötti 795-es számú megyei út felújítása és korszerűsítése érdekében, és buszjáratok licencengedélyeire bólintottak rá Papfalva- Margitta (Gimanotti Kft.), Tóti-Bors (Celestica), Margitta- Bors (Celestica), Papfalva-Bors (Celestica) viszonylatában.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!