ERDON Helyi hírek

2018.11.08. 11:31

Újabb érdekes hangverseny lesz

Ismét hangversenyre várják a publikumot november 8-án, 19 órai kezdettel a Nagyváradi Állami Filharmóniába. Tegnap bemutatkoztak a szimfonikus hangverseny vendégművészei.

Ismét hangversenyre várják a publikumot november 8-án, 19 órai kezdettel a Nagyváradi Állami Filharmóniába. Tegnap bemutatkoztak a szimfonikus hangverseny vendégművészei.

Régi barátja, visszatérő vendége Váradnak és az itteni filharmóniának is az a karmester, aki a mai koncertet dirigálja. Mihai Agafița a tegnapi beharangozó tájékoztatón elmondta: már sokszor vezényelt itt, és szeret a váradiakkal dolgozni. A ma felcsendülő Csajkovszkij-mű kapcsán jelezte: „nem bármelyik zenekar szokott ebben a szimfóniába belevágni, összetett mű, sok képzetet és képet hoz elő a hallgatóból”. A vendégszólista, Dalibor Karvay hegedűművész viszont először jár nálunk. A szlovák művész elmondta: első barátnője romániai volt, ennek ellenére még sosem járt erre. A mai repertoárból ő a Dvořák-alkotásokat emelte ki, jelezve: termékeny zenei időszakban születtek ezek a művek, amelyek maguk is magukon viselik a jó időszak jó jegyeit.

Ma a következő művek lesznek műsoron: A. Dvořák – Szláv tánc, op. 46, no. 8 – a-moll hegedűverseny, op. 53; P. I. Csajkovszkij: Manfréd-szimfónia, op. 58.

Az első részben Antonin Dvořák (1841–1904) két művét fogják előadni. Elsőként a 8. Szláv tánc, op. 46 fog felcsendülni. Antonín Dvořák, a cseh nemzeti iskola képviselője két sorozatban (op. 46, 1878 és op. 72, 1886), egyenként 8–8 táncban fogalmazta meg először kétzongorás változatban, majd szimfonikus zenekarra átírva népének virtusát megjelenítő Szláv táncait. Ihlető forrásként természetesen Brahms Magyar táncai is hatottak rá. A Szláv táncok óriási sikert hoztak a szerzőnek és a hangversenyek ma is kedvelt darabjai, egyenként vagy akár teljes ciklusban is. Ezt követően az a-moll hegedűversenyt (op. 53) hallhatja a nagyérdemű, melyet Dvořák Joachim Józsefnek ajánlott. A versenymű a tánc és dal jegyében keletkezett, hegedűtechnikai megoldásaiban Joachim is segítette a zeneszerzőt. A koncert zárásaként Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) Manfréd-szimfóniája (op. 58) hangzik fel. A szimfóniát 1885-ben írta a szerző, Byron démoni szenvedélyű alkotása nyomán. A szimfónia létrejöttében azonban Csajkovszkijra két kortársa is hatással volt, egyrészt Liszt Ferenc pragramatikus szimfonikus költeményei, másfelől Balakirev zenéje.

Vendégek

A meghívott karmester, Mihai Agafița az ifjú karmesteri generáció jelentős alakja. Eddig több, mint 450 meghívásnak tett eleget, a Moldovai Köztársaságban, Spanyolországban, Finnors

Vendégekzágban, a tengeren túl, továbbá Oroszországban, Ukrajnában, és turnézott Görögországban, Portugáliában, Máltán és Tunéziában. Meghívott szólista Dalibor Karvay hegedűművész, a Tibor Varga (2003) és a moszkvai David Oistrakh Nemzetközi hegedűversenyek díjazottja (2008), aki a világ számos vezető zenekarával koncertezik szólistaként. Szólókarrierje mellett Dalibor Karvay tanít a bécsi Zenei és Képzőművészeti Egyetemen is.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!