ERDON Helyi hírek

2018.11.09. 10:57

Nincs erőszak a tanfelügyelőség szerint

Tagadják azt, hogy erőszakos cselekmények történtek volna, azonban leváltották az igazgatót és az aligazgatót: a nagyváradi 1. Számú Speciális Technológiai Líceumban kirobbant botránnyal kapcsolatosan vizsgálódik a Bihar Megyei Tanfelügyelőség.

Tagadják azt, hogy erőszakos cselekmények történtek volna, azonban leváltották az igazgatót és az aligazgatót: a nagyváradi 1. Számú Speciális Technológiai Líceumban kirobbant botránnyal kapcsolatosan vizsgálódik a Bihar Megyei Tanfelügyelőség.Külön sajtótájékoztatón reagált csütörtökön a Bihar Megyei Tanfelügyelőség vezetője, Alin-Florin Novac-Iuhas a nagyváradi 1. Számú Speciális Technológiai Líceummal kapcsolatos botrányra. Bejelentette: a tanfelügyelőség által október 15. november 5. között, illetve november 7-én végzett ellenőrzések nyomán úgy döntöttek, hogy felbontják a menedzsmentszerződést az iskola vezetőségével. Vagyis menesztették az igazgatót és az aligazgatót. Hangsúlyozta, hogy a döntést a menedzseri tevékenység elbírálása nyomán hozta meg az igazgatótanács, majd hozzátette, hogy az iskolában történt gyermekbántalmazási ügyben az illetékes hatóságok nyomoznak. A sajtótájékoztatón ugyan neveket nem említettek, de a leváltottak Tiberiu Sîncelean igazgató és Mariana Şandor aligazgató. Helyettük ideiglenesen Ileana Varga vezeti a tanintézetet, aki a versenyvizsgán annak idején második lett.

Mint arról már lapunkban beszámoltunk, Vlad Alexandrescu USR-s szenátor közölte saját közösségi oldalán azt, hogy tudomására jutott: az említett iskolában verik és elektrosokkal kínozzák a gyerekeket, ami miatt feljelentést tett. Egy autizmusban szenvedő gyermek apja nyilatkozta, hogy a gyermeke testén zúzódásokat fedezett fel, és mikor megkérdezte tőle, hogy mi történt, a gyermek azt válaszolta, hogy ráugrott az egyik ágyra, és ekkor jött egy egyenruhás ember, a földre teperte és elektrosokkolóval kábította el. A szülő azt is állítja, hogy megtagadták tőle azt, hogy megnézhesse a térfigyelő kamerák felvételeit. A szülő a gyermekével szembeni agresszív bánásmódra korábban is panaszkodott már, amikor gyermeke még a mezőtelegdi speciális iskolaközpont gimnáziumi tanulója volt. Vlad Alexandrescu szerint az iskola egyik diákja szexuálisan és más módon is zaklatott más diákokat, a tanintézet vezetősége ezt követően kérte fel a csendőrséget, hogy lássa el az internátus éjszakai felügyeletét, ám a csendőrök védelem helyett terrorizálják az iskola diákjait. Annyi már kiderülni látszik, hogy végül is nem a csendőrségről van szó, hanem a tanintézményben a Pază şi Protecţie Bihor cég látja el a biztonsági feladatokat.

Reakció

Felemás azonban Alin-Florin Novac-Iuhas főtanfelügyelő reakciója. A sajtótájékoztatón sokszor visszatért annak hangsúlyozására, hogy „az említett erőszakos cselekmények nem történtek meg”, ugyanakkor azt is ismételgette, hogy részükről a vizsgálat még nem zárult le, továbbá azt is, hogy nem ők, hanem „a gyermekvédelmi hatóság és az ügyészség fogja megállapítani, történtek-e ilyen esetek”. Novac-Iuhas minden esetre azt mondja még, hogy ők egyetlen bejelentést sem kaptak senkitől. Viszont saját kezdeményezésükre kezdtek el vizsgálódni, ám nem találtak semmilyen nyomot, ami arra utalna, hogy ilyesmik történtek az iskolában. Hogy akkor meg minek váltották le most a vezetőségét? Szerinte azért, mert „a menedzsment során hibáztak, azaz az állítólagos ügyek kipattanáskor nem alakítottak azonnal belső vizsgálóbizottságot, illetve nem kommunikáltak megfelelően kifelé sem”. A főtanfelügyelő a tájékoztatón ezt követően elővett több dossziényi iratot, ami szerinte mind a szülők beadványait tartalmazzák: azt mondta, ilyen sok reklamációt kaptak az elmúlt évek során egyes szülőktől, amelyekben az áll, hogy a szóban forgó iskolában, a szintén említett telegdi tanintézetben, és más speciális iskolákban is brutálisan bánnak a gyerekekkel. A főtanfelügyelő állítja: egyetlenegy panasz sem bizonyult jogosnak. Hozzátette: még bíróság elé is citálták őt egyes szülők, azzal, hogy a telegdi iskola élére nem megfelelő embert neveztek ki, holott nem is a megreklamált illető volt az igazgató. Szóval Novac-Iuhas szerint a reklamációk gyakoriak, pár szülő részéről, de alaptalanok. Azt mondja, hasonló következtetésre jutott már az ügyészség, a gyermekvédelem és a diszkriminációellenes hivatal is.

Visszatérve a mostani esetekre: azt állítja, sem arra nincs bizonyíték, hogy az egyik diák zaklatta volna a társait, sem arra, hogy közben meg az iskolát őrző cég alkalmazottai brutálisan bánnának a gyerekekkel, és arra sem, hogy törvényileg nem megengedett módon sokkoló lenne az őröknél. Először azt mondta, visszanézték a videokamerák felvételeit, és egyik témakörben sem találtak semmi gyanúsat, majd a sajtó további kérdései során azt, hogy az épületnek pont az a része nem volt viszont bekamerázva, ahol állítólag erőszakos cselekmények történtek. „De most már az is be van” – tette hozzá. A tanfelügyelőség vezetője azzal zárta, hogy akkor kíván visszatérni az ügyre, amikor a vizsgálatok lezárulnak.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!