ERDON Helyi hírek

2018.11.09. 11:12

Izgalmas előadások a Szigligeti Stúdióban

Csütörtök délelőtt sajtótájékoztató keretében számoltak be a Szigligeti Stúdió novemberi eseményeiről. Két bemutató mellett a hónap végén fiatal rendezők által színre vitt előadások seregszemléje várható.

Csütörtök délelőtt sajtótájékoztató keretében számoltak be a Szigligeti Stúdió novemberi eseményeiről. Két bemutató mellett a hónap végén fiatal rendezők által színre vitt előadások seregszemléje várható.

A novemberi hónap első bemutatója november 11-én, vasárnap este 19 órától lesz, és nem más, mint egy Csehov-mű: az Apátlanul című drámát a nagyszalontai születésű színész-rendező Botos Bálint viszi színre. A rendező első alkalommal dolgozik együtt a Szigligeti Társulattal, elmondása szerint Csehov „egy régi szerelem”. „Számomra ő az egyedüli, aki képes nagyon mély emberi drámákat, fájdalmakat, dühöket, félelmeket mozgatni úgy, hogy közben nem tűnik el a mosoly az arcáról” – vallja a rendező. A darab – amelyet Csehov 18–19 éves korában írt – olyan komoly témákat taglal, mint a szülő nélkül való felnövés, a felnőttkorba való átlépés nehézsége. A másfél évszázaddal ezelőtt írt mű olyan problémákkal foglalkozik, amelyek nagyon is aktuálisak: a felnőttség mibenléte, a tehetség elherdálása. Egy olyan darabról van szó, amely „vesénkbe lát”, legfájdalmasabb momentuma, hogy főszereplője, Platonov, egy 27 éves fiatal már négy és fél éve leszámolt életével. Ebben a platonovi korban, amelyben élünk, a darab a fiatalokat is megszólítja, felhívja a figyelmüket arra, hogy nagyon is vigyázni kell arra a tíz évre, amit 17–27 éves koruk között élnek meg – mondta el Novák Eszter, a Szigligeti Színház művészeti vezetője. A súlyos tematikát a darabban helyet kapó humor ellensúlyozza. A darab nemcsak tematikájában hatalmas, hanem időtartamában is: négy felvonásból áll, két szünettel játsszák, közel négyórás előadás várható. Azonban, ahogy egy rövid előadás is lehet nagyon rossz, úgy a hosszú is nagyon jó, a rászánt idő minőségi időbe fordul át – mutatott rá a művészeti vezető. A színdarab zenéjét Bocsárdi Magor, a sZempöl együttes frontembere jegyzi, az előadás díszlet- és jelmeztervezője pedig Bajkó Blanka. A darabot a hónap végén, a Showcase színházi szemle keretében is előadják.

Kövek a zsebben

A hónap következő bemutatója a már korábbra meghirdetett, viszont betegség miatt elmaradt Marie Jones Kövek a zsebben drámája, amely voltaképpen egy „jutalomjáték”, Kardos M. Róbert és ifj. Kovács Levente pályafutásának kettős évfordulója alkalmából műsorra tűzött darab. Mindkét színművész ugyanis idén tölti be 50. életévét, ifj. Kovács Levente 28 éve van színészi pályán, Kardos M. Róbert pedig 25 éve. A november 16-án, pénteken 19 órától a Szigligeti Stúdióban bemutatandó műről a darab rendezője, Balogh Attila beszélt. A helyszín egy ír falucska, amit egy holywoodi filmstáb száll meg, a ’90-es években járunk. A falu életét fenekestül felforgatja a forgatás, ami tragédiába torkollik, mégis lehetséges egy „happy end”, ami egyrészt a két „clown-figura” által ébresztett remény, „csakazértise” teremt meg. A darab érdekessége, hogy az összes, 16–17 szerepet mindvégig két színész játssza, akik egyik figurából a másikba lépnek át, néha úgy, hogy saját, előző figurájukra reagálnak, tesznek megjegyzést. A darabban egy nagyon erős történet rejlik, egy kisebbség, kis népcsoport és egy magabiztos nagyhatalom találkozását láthatjuk, szorongás és magabiztosság vetül egymásnak. Az előadással a továbbiakban, ha lehetséges, minél több helyszínre szeretnének eljutni – mondta el Novák Eszter művészeti vezető.

Fiatal alkotók

November 21–25. között a miniévadhoz hasonló sűrített program várja a színházkedvelőket, illetve a szakmabelieket. A Showcase 2018 alatt a jelenlegi évad frissen bemutatott produkciói kapnak helyet, célja pedig, hogy a szakma és a nagyközönség számára is megmutassa a Szigligeti Színház törekvését, hogy a legkülönbözőbb előadóművészeti ágazatokból érkező fiatal alkotóknak biztosítson teret az alkotáshoz. A rendezvény által megismerhető a fiatal tehetségek világlátása, ami egyben lehet tanulságos és inspiráló is – mondta el Novák Eszter. A seregszemle első napján, november 21-én, szerdán 19 órától Györfi Csaba új koreográfiáját láthatja a közönség a Stúdióban, a Nagyvárad Táncegyüttes által októberben bemutatott Idegen című passiójátékot. November 22-én, csütörtökön 19 órától a vasárnap bemutatandó Csehov-darabot, az Apátlanult láthatja újra a nagyérdemű, 23-án, pénteken 19 órától a Kövek a zsebben kerül újra színpadra. November 24-én, szombaton 11 órától a Liliput Társulat a szakmai közönségnek tartja házi bemutatóját, Szekrényes László Trón alatt a király zenés mesejátékát viszik színre, a darab rendezője Hajdu Géza, a Szigligeti Társulat örökös tagja. A Tarnóczi Jakab rendezte Szentivánéji álom című drámát kétszer is láthatja a közönség, ugyanis november 24-én és 25-én is bemutatják, mindkét nap 17 órától. A darab az ötödéves színházrendező szakos hallgató diplomarendezése, a seregszemlét megelőzően a vizsgabizottság a József Attila Színházban fogja megnézni. A seregszemlére jegyek már kaphatóak a Szigligeti Színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon.

Ajándékozz színházélményt!

A Szigligeti Színház az előző évekhez hasonlóan idén is karácsonyi kampányt hirdet, december 1–31. között a jegyvásárlókat meglepetéssel köszöntik, minden tizedik jegyvásárló ugyanis mézeskalács-csomagot kap. Az Ajándékozz színházélményt! kampány keretében meghirdetett játék során a jegypénztárban kapható tombolajegyek kitöltésével minden jegyvásárló részt vesz azon a szilveszter esti sorsoláson, amelyben a szerencsések laptopot és e-book olvasót nyerhetnek. A szabadbérletek, illetve a decemberi és januári előadásokra szóló díszjegyek váltásakor a kampány ideje alatt ajándék dísztokot kapnak a színházkedvelők. A szabadbérletes ajánlatról és a színház műsorrendjéről további információk a színház honlapján, illetve a Facebook-oldalán kaphatók.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!