ERDON Helyi hírek

2018.11.26. 09:02

Hurkából fonták a kerítést a hétvégén Váradon

Az elmúlt hétvégén, szombaton és vasárnap ötödik alkalommal rendezték meg Váradon, az ERA Park bevásárlóközpont parkolójában a D’ale Porcului elnevezésű disznótoros fesztivált. A fesztiválon egy érdekes rekordot is döntöttek: 208,2 méteres hurkát töltöttek.

Az elmúlt hétvégén, szombaton és vasárnap ötödik alkalommal rendezték meg Váradon, az ERA Park bevásárlóközpont parkolójában a D’ale Porcului elnevezésű disznótoros fesztivált. A fesztiválon egy érdekes rekordot is döntöttek: 208,2 méteres hurkát töltöttek.

Tizenhét csapat érkezett összesen az idei fesztiválra. Többségükben Bihar megyei települések képviselői, de volt egy Szatmár megyei (Érkávás) résztvevő is, illetve Magyarországról is érkezett két csapat, Körösnagyharsányból és Bedőből. Ez utóbbi településről először vettek részt az eseményen, és nagyon jól érezték magukat, tudtuk meg a község polgármesterétől, Eszenyi Antaltól. Az ő standjuknál torost, kolbászt, kenyérlángost lehetett kapni, utóbbi rekordidő alatt elfogyott, a csapatnak szinte nem is jutott belőle, tudtuk meg. A körösnagyharsányi csapat sem érkezett üres kézzel: a toroskáposzta mellett körömpörköltöt, csípős, paprikás kolbászt, májas és véres hurkát, fátyolhájban töltött, szegfűborsos sváb májas hurkát, cigánykát is lehetett náluk kapni, utóbbi kolbászhúsból és májból készült különlegesség. A résztvevők között továbbá ott volt még Diószegről is egy csapat, akik tepertőt, torost és hagymás májat is kínáltak.

Az idei fesztivált a fugyivásárhelyi csapat nyerte, második lett Kispapmező (Pomezeu) csapata, harmadik pedig Körösnagyharsány. A zsűri külön díjazta a legfinomabb kolbászt, ezt a címet Kispapmező csapata nyerte el, a legfinomabb hurka Körösnagyharsányé volt, a legjobb toros a zsűri megítélése szerint pedig a fugyivásárhelyi volt. A legjobb helyi terméknek járó címet Érmihályfalva, a legjobb pálinka címet pedig a Szatmár megyei Érkávás kapta meg.

Rekordot döntöttek

Míg szombaton a résztvevő településeké volt a főszerep, addig vasárnap érdekes kísérletre vállalkoztak a szervezők: kétszáz méteres hurka töltését tűzték ki célul, amivel bekerülhetnek a Rekordok könyvébe. Ottjártunkkor a kitűzött cél felénél tartottak, de a részeredmény is elképesztő volt: közel 20 személy segédkezett a hurkatöltésnél, míg az asztal egyik végében Ioan Covaci vezetése alatt a töltelékkel töltötték meg a disznóbelet, addig az asztal mellett állók az óvatos kinyújtásnál segédkeztek. Később, mint megtudtuk, sikerült megdönteni a rekordot, ami eddig 187,2 méter volt, a bihari hurka pedig 208,2 méteres lett. A májas hurkához 37 kilogramm májat, 15 kg tüdőt, vesét és más belsőséget, 55 kg zsiradékot, szalonnát és húst és 42 kg rizst használtak fel. Persze a fűszerek sem maradtak ki: két kg bors, ugyanennyi borsikafű (csombord), 30 csomag 50 grammos szegfűbors és öt kg só került a rekordhosszúságú hurkába. A nem mindennapi készítmény a mérés után nem sokáig maradt egyben, ugyanis méterekre vágva vásárolni lehetett belőle, egy jegyért (15 lej) egy méter hurkát lehetett kapni.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!