ERDON Helyi hírek

2018.11.23. 11:02

Cél a biodiverzitás megőrzése Székelyhíd természeti táján

Az Ecotop Kulturális és Ökológiai Neveléssel Foglalkozó Alapítvány projektet valósít meg, amelynek célja a biodiverzitás megőrzése Székelyhíd természeti táján és a Csíkos tó területén. 

Az Ecotop Kulturális és Ökológiai Neveléssel Foglalkozó Alapítvány projektet valósít meg, amelynek célja a biodiverzitás megőrzése Székelyhíd természeti táján és a Csíkos tó területén. A részleteket szerda délben a Bihar Megyei Tanács által működtetett turisztikai információs központban szervezett nyitókonferencián ismertette Eleonora Mircescu projektmenedzser és George Togor projektasszisztens, bioszakértő.

Megtudtuk, hogy az Ecotop Alapítvány 2016-ban vette át a székelyhídi, a Natura 2000 hálózathoz tartozó 741 hektáros természeti táj és az ehhez tartozó, 10 hektáros Csíkos tó felügyeletét. Sokat próbálkozott, hogy pénzforrásokat találjon a biodiverzitás megőrzésére, végül az idei év elején kapott értesítést a szakhatóságtól, hogy finanszírozáshoz juthat, a vonatkozó szerződést a nyáron írták alá. A 2018 augusztusa és 2020 júniusa között megvalósuló projekt teljes költségvetése több mint 3,6 millió lej, melyből az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Program Regionális Európai Fejlesztési Alapjából biztosított támogatás 3,1 millió lej, az állami költségvetési hozzájárulás pedig 553 ezer lej.

Célok

A fő cél a szükséges feltételek megteremtése ahhoz, hogy megmaradjon, illetve jobb legyen a növény- és állatfajok kedvező helyzete az európai jelentőségű ROSCI0220 Székelyhíd természeti tájnak és a 2184-es védett terület Csíkos tónak. A sajátos célok közé sorolták a szükséges menedzsmentterv kidolgozását, annak tudatosítását a célszemélyeknél, hogy védeni szükséges és meg kell őrizni a projekt tárgyát képező tájat, valamint az intézményes és a személyi kompetenciák megerősítését és növelését ezen terület hatékonyabb felügyelete érdekében.

Számos tevékenységet is lebonyolítanak, mint például egy tudományos tanulmány kibocsátása az ott élő fajokról, ökológiai nevelő jellegű akciók, egy film elkészítése a tájat és a tájról és a természetvédelmi területről, tájékoztató brosúrák nyomtatása gyerekeknek, egy internetes honlap üzemeltetése, és egy projekt-gyakorlatbaültetési egység felállítása és működtetése.

A jelzett környezetben található egy évszázados tölgyfaerdő, az egyetlen olyan szürke gém populáció, mely megmaradt az Érmellék lecsapolása után, valamint él itt vöröshasú unka, mocsári teknős, magyar kökörcsin, mocsári páfrány, vidrafű, erdei béka, varangy, ásóbéka, zöld levelibéka, vízisikló stb.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!