ERDON Helyi hírek

2018.10.25. 19:03

Új híd épül a Sebes-Körös fölött

Új, ezúttal gyalogos és biciklis hidat építenek a Sebes-Körösön a Hilton szálló és a váradi vár közötti térségben.

Új, ezúttal gyalogos és biciklis hidat építenek a Sebes-Körösön a Hilton szálló és a váradi vár közötti térségben. A hídépítésre vonatkozó határozattervezetet csütörtöki ülésén szavazta meg a nagyváradi helyi tanács. Az ülést megelőző sajtótájékoztatón Ilie Bolojan ismertette a részleteket. Mint mondta, az új híd összeköttetést biztosít majd a város egyik fontos, az akvaparkot, a Kálvária (Gomba) dombot és a Bunyitay-ligetet magában foglaló szabadidős csomópontja, valamint a váradi vár között. A híd aszimmetrikus, hárfa alakú, ferde kábeles építmény lesz, egyetlen, 34,70 méter magas rögzítőoszlop fogja tartani, melynek a Körösben nem lesznek tartópillérei. 4,20 méter széles és 91 méter hosszú lesz, a gyalogosok lépcsőn, a kerékpárosok és a mozgássérültek felhajtókon juthatnak majd fel rá.

Térrendezési projekt

A beruházás becsült értéke 10.978.253 lej áfa nélkül, a kivitelezési időszak tizennyolc hónap, amiből egy év magára a kivitelezésre van szánva. Mint a polgármester elmondta, még ezen a télen lebonyolítják a műszaki tervek közbeszerzési eljárását, és amennyiben jövőre ismét megnyílnak egyes uniós finanszírozási tengelyek, akkor elképzelhető, hogy már a jövő év második felében elkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok. Egy másik lehetséges variáns az, hogy a 2021–2028 közötti uniós költségvetési időszakban nyújtják be a projektet, és lévén hogy a városi mobilitás a következő hét évben is fontos uniós beruházási tengely lesz, így erre a projektre minden bizonnyal nyer majd anyagi támogatást a város. Ez utóbbi variánsnak a hátránya az, mondta Bolojan, hogy a megvalósítás körülbelül egy-másfél évet csúszna. A hídépítés mellett, ezzel párhuzamosan, térrendezési projektet is végrehajt majd az önkormányzat a Sebes-Körös bal partján. A híd az Averescu útba fut majd bele, itt a járószinten lesz egy gyalogos átkelő, az út másik oldalán pedig egy új utat nyitnak a Bástya (Reduței) utca felé, amely a vár keleti kapujához vezet majd. A Bástya utcán és környékén kisajátítanak néhány telket és ingatlant annak érdekében, hogy a vár is jobban látsszon majd abból az irányból is, magyarázta a polgármester.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!