ERDON Helyi hírek

2018.10.16. 18:56

Táncos kedvű ifjak találkozója Nagyváradon

A Csillagocska Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót október 19–21. között immár tizenhatodik alkalommal rendezik. Az összejövetelre mintegy nyolcszáz gyermeket és fiatalt várnak.

A Csillagocska Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót október 19–21. között immár tizenhatodik alkalommal rendezik. Az összejövetelre mintegy nyolcszáz gyermeket és fiatalt várnak.Nagyvárad ad otthont a XVI. Csillagocska Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozónak az október 19-ei hétvégén. A 2002-ben indult kezdeményezést a Hagyományok Háza szakmailag támogatja.

„Az első összejövetelen csupán negyven gyermek vett részt, a mostani, tizenhatodik alkalomra 700–800 fiatalt várunk – tájékoztat az idei vendégseregről Benedek Árpád, a Csillagocska Alapítvány zenepedagógusa. – Újdonságnak számít, hogy a találkozó első napját a Nagyvárad környéki óvodáknak szenteljük.”

Szellemi kincsek

Ez az új kezdeményezés a fiatalok és az idősek együttes munkájára épül: a társtelepüléseken a gyerekek felkeresik az időseket, s egykori népi gyermekjátékokról kérdezik őket. Ezekkel a „gyűjtésekkel” a tarsolyukban érkeznek a Találkozóra, ahol a többiekkel is megosztják szellemi kincsüket: e feltáratlan értékeket a köz javára hasznosítják.

A rendezők péntek délután már a vendégeket várják, fogadásukra a Csillagocska Néptáncegyüttes Mátyás királyról szóló történelemóra-műsorral készül. Ehhez illik az esti – élőzenés – reneszánsz táncház.

Szombaton már a tizennégy vendégcsapat mutatkozik be, egy tucat kézműves műhely nyitja meg kapuját, s hajfonó és népdalverseny is színesíti a gazdag programot.

A résztvevők szellemi gyarapodását szolgálja a II. Partiumi amatőr néptáncmozgalom jelene és jövője című konferencia. A szimpózium egyben szakmai fórum is, a Hagyományok Háza munkatársa a Csoóri Sándor Alap lehetőségeiről tájékoztatja az egybegyűlteket. Este élőzenés táncházba várja a táncos lábú érdeklődőket a Soroglya zenekar és a Csillagocska zenekar. Vasárnap reggel a programsorozatot ünnepi istentisztelet zárja.

Hagyományőrzés

A Csillagocska Alapítvány Nagyváradon és környékén, s talán egész Partiumban egyedülálló egyházi, oktatási intézmény. Alapvető céljának tekinti a hagyományőrzést, ezen belül a mozgás, a zene és a kézművesség népszerűsítését. Az Alapítványt 2002-ben a Nagyváradi Réti Református Gyülekezet hozta létre, s ugyanebben az évben szervezték meg a Csillagocska Református Zeneóvodát is. Előzményeként a városban tanuló székelyföldi egyetemisták táncháza szolgált, amelynek nyomán beindult a nagyváradi gyermektáncház is. A zeneóvoda és a találkozó szervesen összefügg, mivel a kisdedóvóban zenei anyanyelvet – a népi gyermekjátékok dallamkincseit – oktatják a legifjabb nemzedéknek.

2002-ben az óvodából és a gyermektáncházból nőtte ki magát a Csillagocska Néptáncegyüttes, amelynek döntő szerep jutott az első Csillagocska Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó elindításában.

Részletes program

A XVI. Csillagocska Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó programja.

2018.10.19., péntek. Helyszín: Csillagocska Alapítvány székhelye. 10.00: Zöld erdőben a prücsök „gyűjtögetni” készül – népi gyermekjáték találkozó, Bihar megye kistérségeinek óvodás csoportjai számára. Meghívott vendégek: Tálas Ágnes – Budapest, a hajdúböszörményi óvoda pedagógusai, a hegyközpályi óvodások – Hegyköz, a diószegi óvodások – Érmellék, a nagyszalontai óvodások – Kissárrét, a köröstárkányi óvodások – Fekete-Körös völgye. Házigazda a nagyváradi Csillagocska Református Zeneóvoda; 16–18: A távolról utazó csoportok érkezése; 18.30: Élőzenés reneszánsz táncház és táncbemutató – táncházgazda Imre Béla és párja.

2018.10.20., szombat. Helyszín: Partiumi Keresztény Egyetem. 09.00: Kézműves tevékenységek: gyöngyfűzés, gyöngyszövés, virágkészítés gyöngyből, nemez, szalma, csuhé, mézeskalács, agyag(korong), bútorfestés, szövés, keresztszemes varrás, csomózás, quilling, üvegfestés; 10.00: Szakmai fórum – konferencia: II. Partiumi amatőr néptáncmozgalom jelene és jövője; 10.00: Népdalverseny; 11.00: Hajfonóverseny; 17.00: Gálaműsor (zenél a Csillagocska Zenekar és a Soroglya Zenekar). A gálaműsor szakmai értékeléssel: moderátorok Tálas Ágnes és Kiss Zsolt néptáncoktatók (Budapest). Meghívott együttesek: Debreceni Főnix Néptáncegyüttes, Hajdúszoboszlói Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola Néptáncegyüttes, Köröstárkányi Néptáncegyüttes, Micskei Görböc Néptáncegyüttes, Nagyszalontai Toldi Néptáncegyüttes, Szalárdi Pitypang Néptáncegyüttes, Székelykeresztúri Vadrózsák Néptáncegyüttes, Temesvári Eszterlánc Néptáncegyüttes, Borsi Galagonya Néptáncegyüttes, Avasújvárosi és Sárközújlaki Néptáncegyüttesek, Püspökladányi Csimpolya Néptáncegyüttes; 20.30: Táncház: Tálas Ágnes és Kiss Zsolt budapesti néptáncoktatók vezetésével.

2018.10.21., vasárnap. 10.00: Ünnepi istentisztelet – Nagyvárad-réti református templom.

Szakmai konferencia

II. Partiumi amatőr néptáncmozgalom jelene és jövője, 2018.10.20, Nagyvárad. Helyszín: Partiumi Keresztény Egyetem amfiteátruma.

10.00 Megnyitó: Zenél a Csillagocska Zenekar, énekel Dimény Eszter, Csillagocska Pedagógus kórus. Megnyitó beszédet mond dr. Pálfi József, a Csillagocska Alapítvány elnöke, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora.

10.15 – előadások: dr. Pálfi Sándor, tanszékvezető, főiskolai tanár – Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar, Debreceni Egyetem; dr. Balázs Zoltán egyetemi adjunktus, Képzőművészeti tanszék – Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad; dr. Hauszmann Alice egyetemi adjunktus, Zeneművészeti tanszék – Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad; Tóth János – Hagyományok Háza, Budapest; Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája és a Csillagocska Református Zeneóvoda partnerszerződésének megkötése; Partiumi amatőr néptáncegyüttesek jelenlegi helyzete – pódiumbeszélgetés – moderátor: Benedek Árpád.

A rendezvény szakmai partnere a Budapesti Hagyományok Háza és Hagyományok Háza Hálózat – Erdély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!