ERDON Helyi hírek

2018.10.03. 11:48

Kezdődnek a Nagyváradi Ősz programjai

Az idén először a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcán is zajlanak majd a Nagyváradi Ősz programjai. A csütörtöktől vasárnapig zajló rendezvényekről Mihai Jurca, a Nagyvárad és Környéke Turisztikai Egyesület (APTOR) igazgatója tájékoztatott a tegnap.

Az idén először a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcán is zajlanak majd a Nagyváradi Ősz programjai. A csütörtöktől vasárnapig zajló rendezvényekről Mihai Jurca, a Nagyvárad és Környéke Turisztikai Egyesület (APTOR) igazgatója tájékoztatott a tegnap.

Az idei Nagyváradi Ősz főleg abban különbözik a tavalyitól, hogy az események helyszíne többnyire a várban, valamint a Zöldfa utcán lesz, tudtuk meg a tegnapi sajtótájékoztatón. A várban a program csütörtökön és pénteken tizenkét órától, szombaton és vasárnap tíz órától kezdődik és mind a négy napon 23 óráig tart, a Zöldfa utcai programok pedig délután háromtól, illetve utána kezdődnek.

„Itt lesznek”

Mind a négy napon, azaz október 4-től 7-ig este nyolctól koncertek lesznek a várban, az első három nap során napi kettő, vasárnap pedig három: csütörtökön Macanache, majd Șuie Paparude koncertre várják a közönséget, pénteken a Damian Drăghici @ Brothers, majd Elena Gheorghe lép fel, szombaton Irina Rimeș, utána pedig Holograf koncert lesz, vasárnap pedig a Vanotek @ Quartet, 21 órától Antonia, 22 órától pedig a Carla’s Dreams lép fel, s ezt követően, 23 órakor, tűzijátékkal zárul a rendezvénysorozat. Kérdésre válaszolva Mihai Jurca elmondta: a legdrágább fellépő a Carla’s Dreams, az együttes meglehetősen titokzatos, azt sem lehet tudni, hogy a tagok hol szállnak majd meg, „de az a fontos, hogy itt lesznek” – mondta Mihai Jurca, a Nagyvárad és Környéke Turisztikai Egyesület (APTOR) vezetője.

Utcai fellépők

A gyerekek számára körhintákat és elektromos vonatot működtetnek majd, de nem hiányoznak majd a különböző kreatív műhelyek, játékok, lesznek héliumos léggömbök és a kicsik kifestethetik az arcukat is.

Akárcsak tavaly, lesz őszi butik, azaz különféle hazai és helyi dizájnerek által tervezett öltözékeket és bútorokat lehet majd vásárolni – a butik a várudvar jobboldali részén kap majd helyet; mindent összevetve a várudvar szellősebb lesz, mint korábban, ugyanis a koncertekre nagyszámú közönségre számítanak. A helyi alkotók munkáit a Made in Or márkanévvel fogják árusítani.

Ami pedig a Zöldfa utcai programokat illeti: ezekkel szeretnék „felavatni” a nemrég rendbe hozott gyalogos sétányt. Itt utcai fellépők műsorai lesznek megtekinthetők – csütörtökön 15 órától a magyarországi Mr. Piano nyitja meg az előadásokat, a guruló zongorán zenélő művész egyébként több alkalommal is fellép majd csütörtökön és pénteken, mind a Zöldfa utcán, mind a Szent László téren, illetve a várban. De fellép majd a Koszika @ The Hot Shots hazai együttes, a magyarországi Canarro, valamint a hazai Doru Trascău, Andrei Zamfir és Oigan. Az utcai művészet látványos változatával ismerteti majd meg a nézőket az olaszországi Moonlight Invasion, valamint a hazai SprayarT. Mint megtudtuk, a Zöldfa utcai fellépéseket úgy állították össze, hogy minél kevésbé fedjék a várban szervezett műsorokat, s a művészek egy része a Zöldfa utcai előadás után a várban is fellép. Csütörtök este pedig, a Szent László téren az állami színház Regina Maria társulatának közreműködésével a Leonce és Léna színdarabot tekintheti meg a közönség.

Mindent összevetve a Nagyváradi Ősz körülbelül ugyanannyi programmal áll elő az idén is, mint tavaly, költségvetése pedig egymillió lej, mintegy százezer lejjel több, mint legutóbb. Mihai Jurca szerint a szponzoroknak köszönhetően lehet, hogy végül is kevesebbet fognak költeni.

„Titkos falatok”

A vár belső udvarán kapnak helyet a különféle eledelek – mint megtudtuk, a felújítás ott egy olyan fázisba ért, mely lehetővé teszi az ideiglenes megnyitását, de utána folytatódnak majd a munkálatok. Több mint húsz standnál lehet majd különféle eledeleket és italokat kapni – lesznek borok, tengeri herkentyűk, különleges hamburgerek, „székely hotdog”, édességek és egyebek, ki-ki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. A nyári színház mögötti kávézó területén pedig A titkos falatok múzeuma címmel tradicionális román eledeleket kínálnak majd, s mint megtudtuk, különleges módon lesznek kiállítva.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!