ERDON Helyi hírek

2018.10.12. 09:56

Balett-termet adtak át a Szigligeti Stúdióban

Szerda délután felavatták a Szigligeti Stúdió felújított emeleti részét, ahol helyet kapott az Imre Zoltán-programnak kialakított balett-terem is. Az NKA és a BGA támogatta mindezt.

Szerda délután felavatták a Szigligeti Stúdió felújított emeleti részét, ahol helyet kapott az Imre Zoltán-programnak kialakított balett-terem is. Az NKA és a BGA támogatta mindezt.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2018. szeptember 23. és október 17. között rendezi meg 25 év, 25 nap, 25 esemény című programsorozatát, amellyel a magyarországi és erdélyi magyar kultúrafinanszírozás legmeghatározóbb intézményeként fennállásának negyedszázados évfordulóját ünnepli. Az eseménylánc keretében az Imre Zoltán-program szerdán Nagyváradon is ünnepelt, és a helyszínválasztás nem volt véletlen, ugyanis a Szigligeti Színház az egyetlen olyan határon túli pont, amely tevékenyen bekapcsolódik a pályakezdő táncművészek támogatásáért létrejött kollégium munkájába. Délelőtt plenáris előadásokra került sor, délután pedig Lőrinczy Györgynek, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökének, Pataki Andrásnak, a Szegedi Kortárs Balett igazgatójának, az Imre Zoltán-program kuratóriumi elnökének és Ertl Péternek, a Nemzetközi Táncszínház ügyvezető igazgatójának a jelenlétében átadták a Szigligeti Stúdió felújított emeleti részét, ahol az Imre Zoltán-program számára kialakított balett-terem is helyet kapott.

Két tér

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója a Bihari Naplónak azt nyilatkozta: a Szigligeti Színház 2013-ban kezdte el a Stúdiónak a kialakítását, mely közösségi adakozásokból, saját bevételekből, illetve más támogatásokból valósult meg. Először a lenti, földszinti részt hozták létre, de az elmúlt években azt tapasztalták, hogy akkora a munkavágy a színtársulat és a táncegyüttes tagjai berkeiben, hogy kevésnek bizonyult az eddigi tér. Így az első emeletet is elkezdték rend tenni. A tavalyi év végén a Szigligeti Színház mellett működő egyesület egy jelentős támogatásban részesült a Magyar Kormány részéről: a Bethlen Gábor Alaptól (BGA) kaptak pénzt, és egyben engedélyt is, hogy költségvetési tételként az első emeleti rész bérleti díjára, illetve a kialakítására 10 millió forintot fordítsanak. Ez az összeg persze nem elegendő ahhoz, hogy valamennyi tért teljesen belakhatóvá tegyék, és ott közönséget fogadjanak, ezért most is folyik egyfajta gyűjtés, illetve a támogatók feltérképezése. Ennek köszönhetően tulajdonképpen két részt tudtak beüzemelni, egy tükrös, balettrudas termet, amelyben a képzéseket, tréningeket és a próbák egy részét tudja lebonyolítani a Nagyvárad Táncegyüttes, valamint a munkatársak által birtokba vehető közösségi teret, ahol alapvető konyhai felszerelések, kényelmes kanapék várják a két próba közt pihenni vágyó művészeket. Ugyanakkor várhatóan a jövő év tavaszán megrendezésre kerülő HolnapUtán Fesztivál már az egész teret használhatja majd.

A rendezvény Gera Anita Image és Tőkés Imola Vakfolt című táncszínházi produkciójával zárult.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!