ERDON Helyi hírek

2018.09.28. 11:48

Változás történt a DGASPC élén

Péntek délelőtt rendkívüli közgyűlést tartott a Bihar Megyei Tanács. Több előterjesztés a Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatósággal (DGASPC), illetve Călin Puiával volt kapcsolatos.

Péntek délelőtt rendkívüli közgyűlést tartott a Bihar Megyei Tanács. Több előterjesztés a Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatósággal (DGASPC), illetve Călin Puiával volt kapcsolatos.Még augusztusban született egy olyan megyei tanácsi határozat, melyben az szerepelt, hogy a fegyelmi eljárás alatt álló, a liberális párthoz húzó Călin Puia, aki akkor a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) főigazgatója volt, legyen átirányítva a szintén a megyei önkormányzat fennhatósága alá tartozó Bihar Megyei Lakosságnyilvántartó Hivatalhoz. Ő azonban rögtön ezen döntés után betegszabadságra ment, holott Pásztor Sándor RMDSZ-es megyeitanács-elnök szerint azóta is többször lehetett őt látni különféle rendezvényeken. A betegszabadság miatt azonban a meghozott határozatot nem lehetett végrehajtani, ezért a pénteki rendkívüli tanácsülés napirendi pontjai közt több olyan előterjesztés volt, melyek arra vonatkoztak, hogy jogilag rendben legyen a változtatás. A munkáltatónak ugyanis jogában áll áthelyezni munkavállalókat (jogi szaknyelven különbség van az átirányítás és az áthelyezés közt), így Călin Puia immáron át lett helyezve egy másik vezető tisztségbe, vagyis osztályvezetőnek nevezték ki a lakosság-nyilvántartónál úgy, hogy anyagi hátrány nem éri őt, azaz nem csökken a bére. Ez az állás eddig is létezett amúgy a nyilvántartónál, csak betöltetlen volt. Ugyanakkor a törvény szerint ilyen esetben a betegszabadságon levő személynek a munkaszerződése felfüggesztődik, így amint meggyógyul, az első munkanapján Călin Puia immár a lakosság-nyilvántartónál kell hogy jelentkezzen, hogy újból a munka mezejére lépjen egy olyan vezetői pozícióban, mely megfelel a képesítésének. Mivel a DGASPC főigazgatói állása megüresedett, ezért egy másik tanácsi határozattal, a koalíció által biztosított többséggel el lett fogadva az is, hogy az egyik aligazgatónő, Camelia Gaciu legyen ideiglenesen a főigazgató, őt a Megyei Tanács ALDE-s alelnöke, Traian Bodea javasolta. Így az intézmény munkája zökkenőmentesen folytatódhat tovább, ami abból a szempontból különösen fontos, hogy nemrég sikerült 8 millió lejt behozni a rendszerbe, és minél előbb intézkedni kell.

Előzetes panaszok

El lett utasítva két előzetes panasz, melyek a liberális párti Călin Gal nevéhez fűződnek. Egyrészt azt sérelmezte, hogy át lett alakítva (a vonatkozó engedélyek birtokában) a tanács szerkezeti felépítése, és ezelőtt két hónappal körülbelül 30 pozíciót leépítettek, másfelől pedig a PNL most támadta meg a még áprilisban elfogadott megyei költségvetést, illetve a már rég elosztásra került működési költségeket.

A megyei tanács vezetése körülbelül négy hónapja dolgozik azon, hogy négy olyan nagy munkálatban, melyek infrastruktúrát érintettek a múltban – három út és a Körösvidéki Múzeum új székhelye – pénzt szerezzen vissza az Észak-Nyugat Régió Fejlesztési Ügynökségtől. Ezek olyan projektek, melyeket saját forrásokból finanszíroztak, de a pénzösszegeket most visszakaphatják európai uniós alapokból. Ezek összege közel 82 millió lej. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke a közelmúltban tárgyalt erről, 50 millió lejt az állami költségvetésbe kell átutalni, 32 millió lej viszont itt marad, ami nyilván egy hatalmas összeg a jelenlegi finanszírozási körülmények közt. Ehhez azonban, a többi dokumentáció mellett, szükség volt jóváhagyó tanácsi határozatokra is, melyek a jelenlevő négy liberális tanácsos ellenszavazata mellett, az RMDSZ-PSD-ALDE által biztosított 18 vokssal meglettek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!