ERDON Helyi hírek

2018.09.10. 12:34

Lesznek főtéri események

A nagyváradi főtéren továbbra is lesznek közösségi rendezvények, de a színpadot többé nem helyezik rá a fehér kövezetre – jelentette be Ilie Bolojan polgármester.

A nagyváradi főtéren továbbra is lesznek közösségi rendezvények, de a színpadot többé nem helyezik rá a fehér kövezetre – jelentette be Ilie Bolojan polgármester.

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere legutóbbi sajtótájékoztatóján az újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a Szent László téren továbbra is lesznek közösségi rendezvények, csak arra fognak ügyelni a jövőben, hogy a fehér kövezetre, amely kizárólag a gyalogosoknak fenntartott terület, ne helyezzenek színpadot, illetve járművekkel ne hajtsanak rá a fehér területre. Mint mondta, a jövőben a színpadot a tér másik oldalára, a porfirkővel burkolt részre helyezik majd, és így sem a színpad, sem az annak szereléséhez szükséges gépek, járművek sem rongálják majd a fehér színű térburkoló lapokat. Bár a polgármester hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is ugyanannyi rendezvény lesz a főtéren, mint eddig, de az újságírók erősködése nyomán elismerte, hogy a Nagyváradi Ősz, valamint a karácsonyi vásár rendezvényeit főként a várban fogják tartani, ugyanis ott a kövezet nem sérül akkor, ha színpadot építenek rajta emelődarukkal. Bár Ilie Bolojan erről nem ejtett szót a sajtótájékoztatón, de a polgármesteri hivatal azt követően döntött arról, hogy a nagyszabású koncerteket inkább a várba költözteti, hogy a főtérnek a tráni mészkővel burkolt részének lapjai alig két évvel az átadás után repedezni kezdtek amiatt, hogy színpadot építettek rá és nehéz gépjárművek ráhajtottak. A kivitelező saját költségén kicseréli a megrepedt kőlapokat, de a továbbiakban nem vállal garanciát a burkolatra, amennyiben azok újra megrepednek a járművek és nehéz szerkezetek miatt.

„Nem vagyok műkritikus”

Egyes újságírókban megütközést keltett az, hogy a nagyváradi önkormányzat Nagy-Románia létrejöttének emléket állító centenáriumi emlékmű elkészítésére kiírt tervpályázatra egyetlen munkát, a Horia Sabău„Centenáriumi hóra” című alkotását fogadta el, és azt is kifogásolták, hogy rengeteg pénzt, több mint 200 ezer eurót költ a város ennek az emlékműnek az elkészítésére. Az újságírók azt is kifogásolták, hogy a polgárok véleményét nem kérték ki. A felvetésekre válaszolva Ilie Bolojan elmondta: „Én nem vagyok műkritikus, hogy véleményt mondjak. Minden köztéri alkotásnak végig kell járnia a Kulturális Minisztérium jóváhagyási eljárásának a szakaszait, tehát ez a projekt is az országos köztéri emlékművek bizottságához fog kerülni, amely kizárólag szakemberekből és képzőművészekből áll”. Bolojan hozzátette: ha megkapják a bizottság jóváhagyását, akkor kihelyezik a Timár (Plevnei) és Lovas (Călărașilor) utcák kereszteződésénél kialakított korforgalomba az emlékművet. A polgármester amellett érvelt, hogy ebben az ügyben nem releváns a polgárok ízlésítélete: „lehetséges, hogy a váradiaknak tetsszen egy bizonyos forma, de a szakemberek azt mondják, hogy az a forma nem megfelelő. Onnantól kezdve, hogy a szakemberek megmondják, mit hogyan kell csinálni, akkor, akár tetszik nekünk akár nem, alkalmazkodunk”.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!