ERDON Helyi hírek

2018.09.29. 18:47

Kórustalálkozót szervezett a nyugdíjasok egyesülete

Szombaton XI. alkalommal szervezett kórustalálkozót a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete. A helyszín a Partiumi Keresztény Egyetem volt, tíz fellépővel a határ mindkét oldaláról.

Szombaton XI. alkalommal szervezett kórustalálkozót a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete. A helyszín a Partiumi Keresztény Egyetem volt, tíz fellépővel a határ mindkét oldaláról.Rendkívül jó hangulatban, vidáman telt a tizenegyedik alkalommal, új fellépőkkel bővült kórustalálkozó, amin nincs mit csodálkozni, hiszen az együttlét és a viszontlátás örömén túl sok olyan népdal, vagy más szerzemény felcsendült, mely okot adott a mosolyra, vidámságra.

A megjelenteket Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének elnöke köszöntötte, kiemelten a kórusokat, illetve ezek vezetőit. Hangsúlyozta: csapatmunka eredménye a rendezvény, a közreműködők pedig tulajdonképpen elkötelezettségüket is jelzik a közösségünk iránt. A találkozónak nincs megadott témája, és nem versengésről szól, hanem azt szeretnék megmutatni, hogy a közös éneklés az idősebb korosztály számára is meghatározó önkifejezési lehetőség, mely örömet, jókedvet teremt az éneklőben és hallgatóban egyaránt.

Hangsúlyozta: fontos, hogy őrizzük a dalt, hogy átadjuk az éneklés örömét az utánunk következő generációknak. Ugyanakkor a kórusban való éneklés külön öröme, hogy csapatmunka, szoros emberi kapcsolatokat teremt, megtanít odafigyelni egymásra, felelősségérzetet kelt a tagokban. A zene során kinyílik a lélek, a dal összeköt bennünket, a zene feltölt, kikapcsol, erőt ad. „Az évek során sikerült valódi közösségé válnunk. Összeköt minket az éneklés szeretete, kölcsönösen részt veszünk egymás kórustalálkozóin. Barátságok alakultak, és alakulnak ki határon innen és túl, közös élményekkel töltődünk fel, jó együtt lenni, egymásnak örülni. Reméljük, hogy egymás dalait hallgatva mindannyiunk arcán megszületik a mosoly, elmondhatjuk: jó volt újra találkozni”- fogalmazott.

Tíz kórus

Biró Rozália parlamenti képviselő, aki az RMDSZ Nőszervezet országos elnökeként köszöntőkártyákkal lepte meg az egybegyűlteket az október 1-jei Idősek Világnapja alkalmából, példa értékűnek nevezte azt a tudást, amit az ezüsthajúak nyújtanak a fiataloknak, és a kórusok tagjait olyan orgonasípokhoz hasonlította, melyek a hangszeren való játszáskor egyfajta alkotást hoznak létre.

A PMNYE Boros Beatrice által felkészített kórusa, mely szívügyének tekinti az értékes dalok továbbélését, katona- és hazafias dalokkal készült, a Nemzeti dal első világháborús megzenésített változatával, Arany János Toborzójával, illetve a már védjegyének számító Éljen a barátság című szerzeménnyel. A Nagyváradi Asszonykórus Tasnádi Ferenc vezényletével kilenc népdalt énekelt, a Márkus Zoltán által irányított Váradi Dalnokok pedig hazafias és katonadalokat, illetve nagy sikert arattak Kodály Zoltán Háry János című daljátékából vett csokrukkal. A biharpüspöki Hagyományőrző Népdalkör (vezető: Szabó Mária) két repertoárt állított össze ez alkalomra, a székelyhídi Búzavirág Népdalkör (vezető: Béres Csilla) udvarhelyszéki népdalcsokorral, a szintén székelyhídi Férfikórus (vezető: Karancsi Béla) népdalcsokorral rukkolt elő. Felléptek még: a Sarkadi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Népdalköre (vezető: Ráczné Fazekas Babi), a Nagyszalontai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Őszirózsa Kórusa (vezető: Póra Krisztina), a berettyóújfalui Berettyóparti Nyugdíjasok Kórusa (vezető: Magyari József citerás), valamint a Biharugrai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Népdalköre (vezető: Pacsika Istvánné).

A színvonalas rendezvényt anyagilag a Bihar Megyei Tanács támogatta.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!