ERDON Helyi hírek

2018.08.23. 11:20

Utcakölykök lepték el a váradi várszínházat

Kedden este az Utcakölykök című zenés előadással folytatódott az RMDSZ Bihar megyei szervezete, az Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD), a nyíregyházi Mandala Dalszínház és a Partium Alapítvány által rendezett VII. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál.

Kedden este az Utcakölykök című zenés előadással folytatódott az RMDSZ Bihar megyei szervezete, az Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD), a nyíregyházi Mandala Dalszínház és a Partium Alapítvány által rendezett VII. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál.A Szigligeti Színház és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség koprodukciója, az Utcakölykök a Szigligeti Színház színésznőjének, Tóth Tündének a rendezésében lett bemutatva kedd este a nagyváradi vár nyári színházában.

Az érdeklődőket köszöntő Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a kishitűség legyőzésének és az életképes ötletek érvényre juttatásának fontosságáról beszélt, mint például az intézményesülés folyamata. Felidézte, hogy nyolc évvel ezelőtt merészet gondolva és egy helyzetet kihasználva úgy döntött az RMDSZ, hogy újra önállósítani próbálja a nagyváradi magyar színházat, létrehozva ezt, és jogi keretet adva neki. Akkor a színház elé gyertyás tüntetést szerveztek ellenük ugyanazok, akik most azt hangoztatják, hogy nincs semmi különös abban, ha fáznak az Adyba járó magyar gyerekek. Sokan emlékezhetnek még arra is, hogy tizenhárom évvel ezelőtt Kósa Lajos debreceni polgármester és Biró Rozália váradi alpolgármester indították útjára a Nyitott ablak Európára rendezvénysorozatot – tette hozzá. „Nekünk nem szabad visszafordulni az úton, elfelejteni azt, hogy mit jelent számunkra az intézményesülés, hogy ezt milyen módon tudtuk elérni és tudjuk megtartani. Bármilyen rossz a világ körülöttünk, sok az ellenségeskedés, egy dolgot nem szabad csinálni: egymásnak rosszat tenni” – fogalmazott.

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház igazgatója azt emelte ki, hogy mennyire érdekes és tartalmas a Színház az iskolában, iskola a színházban program. „A színház legnagyobb ünnepe egy-egy színielőadás bemutatója, és mi mindannyian azért dolgozunk, hogy ezek minél sikeresebbek legyenek, és közelebb kerüljenek az önök szívéhez” – közölte.

Kőrösi Kristóf, az NMD elnöke köszönetet mondott a támogatásért az RMDSZ-es Pásztor Sándor vezette Bihar Megyei Tanácsnak, a Communitas Alapítványnak, a Partium Alapítványnak, a Szigligeti Színháznak és a Bihari Naplónak, valamint a diákoknak és a szülőknek is. Megjegyezte: direkt azért tolták ki egy félórával a kezdést, hogy aki akar, át tudjon jönni a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjéről, illetve egy gesztust tettek a váradi önkormányzat irányába, ami megint viszonzatlan maradt. Írt egy levelet ugyanis a főszervező APTOR vezetőjének, Mihai Jurcanak, arra kérve, hogy egy félórával kezdjék hamarabb a koncertet, állítása szerint azonban a válasz az előadás kezdetéig nem érkezett meg…

Színvonalas előadás

A darab egy jól ismert történetet mesélt el, sok zenével, tánccal fűszerezve. Csodálatos gyermekekről szólt, akik dologházakban robotolnak, vagy zsebmetszésből élnek már egészen zsenge korukban. Végül akad közülük egy, akinek sikerül kiszakadni abból a közegből, ahonnan mások számára nincs kiút. Charles Dickens a 19. században íródott regénye ma is elevenbe vág. Ha pedig Twist Olivér szemszögéből szemléljük a világot, megtanulhatjuk tőle, hogy érdemes tisztán, nyitott szívvel járni a világban, nevetni a botor felnőtteken.

A szereplők hangsúlyos részét az NMD által bevonzott fiatalok képezték, szám szerint 38-an, akik a hivatásos színészek társaságában, Tóth Tünde rendezésével vitték színpadra zenés előadásukat. Pergő ritmusú, színvonalas produkció kerekedett, azon szájbarágós közhelyektől eltekintve, hogy a jók fehérben, míg a rosszak feketében voltak, és a tükör az önmagunkkal való szembenézést is szimbolizálta… A gyerekek jól mozogtak a színpadon, ügyesek voltak, a játékuk összhangban volt, megállták a helyüket. Külön kiemelendő az Olivért alakító ifj. Márkus Zoltán, illetve Kiss Barna, a néhány napja Magyar Ezüst Érdemkereszt-díjban részesült Dimény Levente (Fagin) és a társulathoz ennek az évadnak a kezdetén csatlakozott Román Eszter (Nancy) meggyőző játéka. Utóbbinak érdemes megjegyezni a nevét, minden bizonnyal hallani fogunk még róla.

A nagyváradi Szigligeti Színház művészeivel és támogatásával létrehozott produkció nyári színházi bemutatója amúgy a 220 éves hivatásos magyar színjátszás alkalmából szervezett ünnepségsorozat első mozzanata volt, az Utcakölykök-projekt folytatásaképp pedig az ősz folyamán, a Szigligeti Színház nagyszínpadán kerül bemutatásra a Charles Dickens világhírű regényéből készült Olivér! musical.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!