ERDON Helyi hírek

2018.08.26. 13:13

Tűz pusztított Nagyvárad szívében

Szombat este rettentő kép tárult azok elé, akik a Szent László téren és környékén tartózkodtak: a görögkatolikus püspöki palota tetőzete lángokban állt, ezek később az épület emeletére is átterjedtek.

Szombat este rettentő kép tárult azok elé, akik a Szent László téren és környékén tartózkodtak: a görögkatolikus püspöki palota tetőzete lángokban állt, ezek később az épület emeletére is átterjedtek.A hatalmas pusztításban nemcsak Nagyvárad jelképes értelemben vett szíve rongálódott meg, az eset a városlakókat (és nemcsak) is lesújtotta. Nagyvárad egyik legimpozánsabb, az ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján 1903–1905 között felépült palotáján szombat este 21.30 körül csaptak fel a lángok, majd a tűz átterjedt az épület többi részére is: a Szent László térre néző oldala után a Pável utca felőli rész felé terjedt, az ablakokon keresztül látni lehetett, ahogy lángnyelvek csapnak fel az épületen belül. A főtéren emberek százai követték figyelemmel a tűzoltók munkáját, akik a Körösből is szivattyúzták az oltáshoz szükséges vizet. A lángokat éjjel egy óra körül sikerült eloltani, de a tűzoltók továbbra is felügyelet alatt tartották.

Gyűjtés az újjáépítésért

„Nagyvárad egyik legfontosabb műemléképülete, a görögkatolikus püspöki palota vált a tűz martalékává ma este. Az egész várost lesújtotta ennek a lenyűgöző épületnek az elvesztése. Nagyvárad önkormányzata a Görögkatolikus Püspökséggel közösen hétfőn egy bankszámlát fog nyitni, az erre beérkező adományokat a város egyik szimbólumaként is szolgáló palota újjáépítésére fogjuk fordítani. Nagyvárad önkormányzata anyagilag támogatni fogja az épület helyreállítását. Köszönetet mondunk a Körösvidéki Katasztrófavédelmi Felügyelőség tűzoltóinak és a segítséget nyújtó állampolgároknak is” – tette közzé a város önkormányzata a tragédia után az egyik közösségi oldalon.

A segítségnyújtásra tett ígéretet az épp a városban tartózkodó Alexandru Pugna, a kulturális minisztérium államtitkára is. „Tragédia, ami ma este Nagyváradon történt, Virgil Bercea püspök úrral megrendülten állunk az eset előtt, amely ilyen hirtelen történt. Tárgyalunk arról, milyen megoldásokat lehet találni arra, hogy Nagyvárad önkormányzata, a kulturális minisztérium anyagilag támogassa az épület helyreállítását. Egy A kategóriás műemléképületről lévén szó a kulturális minisztérium Örökségvédelmi Intézete finanszírozni tudja a helyreállítását” – nyilatkozta az államtitkár.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!