ERDON Helyi hírek

2018.08.05. 12:51

Török hagyományokkal ismerkedhettek

Hagyományos török ételekkel, népi viseletekkel, tánccal és zenével ismerkedhettek meg mindazok, akik ellátogattak a nagyváradi várban megszervezett Anatóliai Ételfesztiválra.

Hagyományos török ételekkel, népi viseletekkel, tánccal és zenével ismerkedhettek meg mindazok, akik ellátogattak a nagyváradi várban megszervezett Anatóliai Ételfesztiválra. Több mint háromszáz évvel azt követően, hogy a Nagyváradi Vár török ostrom alatt volt, egymás kultúrájának megismerése céljából szervezett, török eledeleket és hagyományokat bemutató fesztivál zajlott Nagyváradon, ugyanezen a helyszínen.

Különlegességek

Gözleme, inegöl, şuberek, tantuni – íme csak néhány a hagyományos ételek közül, melyekkel találkoztunk: a gözleme például egy török palacsinta, melyet hússal vagy túróval töltenek meg, ára 10, illetve nyolc lej volt. Az inegöl marhahúsból készült fasírt, melyet különleges fűszerekkel ízesítenek – ezek egyike például a sumak, melynek tudomásunk szerint nincs magyar megnevezése, de a pirospaprika, a kömény és a bors is megtalálható a fűszerek között. Egy öt darabból álló adag ebből tizenöt lejbe kerül, s ugyanannyi az ára a şiş kebabnak is, mely nyársra tűzdelt sülthús. Mindkettőt lepénybe csavarva adták a kliensnek. A şuberek szintén hússal, vagy túróval töltött tésztaféle, ennek darabja öt lejbe került.

Persze a felhozatalból nem hiányzott a török kávé sem: a fesztivált szervező TUNA alapítvány önkéntese, aki amúgy hosszú évek óta Romániában él és Bukarestben végzett egyetemet, készségesen mutatta meg, hogyan forr fel lassan a forró homokba helyezett a rézibrikben a kávé, hogyan képződik hab rajta, s mikor kell kitölteni poharakba. Egy másik asztalnál csomagolt eledeleket és különféle kellékeket árultak, többek között rézibrikeket, 20–30 lejért, de láttunk török kávé készítéséhez felhasználandó, homokmelegítő készüléket is, ez 250 lejbe került.

Kellékek

Édességekből szintén bő választék volt: a rahát, a halva, a baklava több helyen is megtalálható volt, különféle ízesítésben és kiszerelésben. Árultak még többek között csomagolt pörkölt törökkávét, rózsavizet és a hagyományos, fűszeres iható joghurtot, vagyis ayrant.

Egy másik asztalnál hagyományos török fejfedőket, azaz fezeket árultak: a férfiak számára készülteknek az ára tíz lejnél kezdődött, s amelyeken díszítések is voltak, azok tizenöt lejbe kerültek. A női fezek díszérmékkel voltak feldíszítve, hátul vékony kendővel – mint megtudtuk, a kendőt szükség esetén az arc eltakarására is használják – például ha a hölgy idegenek jelenlétében van. Ezek szintén 15 lejbe kerültek. Mindezeket Emre és Sumeyra árulta, két török származású fiatal, akik már évek óta Romániában élnek. Emre közgazdaságtant végzett, Suemyra pedig angoltanár, s mostantól a nagyváradi nemzetközi tanintézetben fog oktatni, tudtuk meg. Mindketten a TUNA alapítvány önkéntesei.

Nagyváradon először

Az alapítvány mellett a rendezvény társszervezője a Párbeszéd és Univerzális Értékek Egyesülete volt, melynek vezetőjével, Ramazan Ilmazzal alkalmunk volt néhány szót váltani. Mint megtudtuk, már több alkalommal szerveztek ilyen fesztivált Románia-szerte, de Nagyváradon most járnak először. Céljuk az, hogy a multikulturalitás jegyében megismertessék a hazaiakkal a török kultúrát és hagyományokat, a fesztiválokon összegyűlt pénzt pedig különböző humanitárius célokra ajánlják fel – küldtek többek között a görögországi tűzvészek károsultjainak, de a külföldön tanuló török egyetemista fiatalokat is segítik. A szombattól vasárnapig tartó rendezvény során esténként előadások is voltak – péntek este többek között a hagyományos dervistáncccal ismerkedhettek meg a látogatók.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!