ERDON Helyi hírek

2018.08.03. 10:59

Barna szemeteskukákat helyeztek el

Július óta működik Nagyváradon az a kísérleti jellegű projekt, melynek résztvevői külön kell gyűjtsék a komposztálható biohulladékot. Díjazni fogják a legeredményesebb tulajdonostársulást.

Július óta működik Nagyváradon az a kísérleti jellegű projekt, melynek résztvevői külön kell gyűjtsék a komposztálható biohulladékot. Díjazni fogják a legeredményesebb tulajdonostársulást.Mint már beszámoltunk róla, a 126 hulladék-gyűjtőponton a meglévő sárga és fekete kukák mellé egy-egy barna kukát is elhelyeztek a RER Vest emberei. A projekt résztvevőinek az eddigi két frakció helyett három felé kell osztaniuk a szemetet: a sárga kukába, akárcsak eddig, az újrahasznosítható hulladékokat kell bedobniuk – mindent, ami papír, karton, műanyag, fém vagy üveg – a barna kukába pedig az élelmiszer hulladékokat, például a zöldség- és gyümölcs maradékokat, tojáshéjakat, használt teafiltereket, kávézaccot, virágokat, növényeket, egyéb ételmaradékokat.

Kísérleti övezet

A fekete kukába azoknak a hulladékoknak kell kerülniük, amelyek egyik kategóriához sem tartoznak. A komposztálható, azaz a barna kukába kerülő hulladék gyűjtésére lakásonként egy-egy kosarat, valamint kilencven, a biohulladék gyűjtésére alkalmas papírzacskót osztottak ki – a tervek szerint ennek a mennyiségnek hat hónapra kellene elegendőnek lennie. A kísérletre kijelölt övezet „hosszában szeli át a várost”, a December 1 parktól a Cantemir negyeden át. Azok a váradiak, akik nem vesznek részt a projektben, akárcsak eddig, az újrahasznosítható hulladékokat a sárga kukába kell helyezzék, az összes többit pedig a feketébe.

Az utóbbi hat hét során a polgármesteri hivatal, valamint a RER Vest képviselői találkozókat szerveztek az érintett lakosokkal és elmagyarázták nekik, miről van szó. A résztvevők megtudhatták, hogy Nagyváradon is, akárcsak az ország többi városában, a lerakatra jutó hulladékmennyiségnek az idén 35 százalékkal, jövőre pedig 45 százalékkal kellene csökkennie. Viszont Nagyváradon a sárga kukákban, ahová az újrahasznosítható hulladékok kerülnek, a teljes mennyiségnek mindössze a 16 százaléka gyűl össze, ráadásul, mivel sokan azt is oda dobják, ami nem oda való, az újrahasznosítás nyomán ez 5 százalékra csökken. Logikus, hogy így nem fogják elérni a kívánt csökkenést – ezért gondolták, hogy a biohulladék gyűjtés bevezetésével javítják az eredményeket. A kísérlet július elejétől év végéig tart, és hogy minél eredményesebb legyen, a kezdeményezők díjazni fogják a legeredményesebb tulajdonostársulást: az, amelyik a legtöbb biohulladékot gyűjti össze, egy évig mentesülni fog a szemételszállítási díj kifizetése alól. A verseny részletei a www.rervest.ro honlapon tanulmányozhatók át.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!