ERDON Helyi hírek

2018.08.02. 08:41

Átszervezés a Bihar Megyei Tanácsnál

Szerda délben sajtótájékoztatót tartott a megyeházán Traian Bodea, a Bihar Megyei Tanács gazdasági ügyekért felelős ALDE-s alelnöke. Az ÁSZ-auditra reagált és egy bejelentést is tett.

Szerda délben sajtótájékoztatót tartott a megyeházán Traian Bodea, a Bihar Megyei Tanács gazdasági ügyekért felelős ALDE-s alelnöke. Az ÁSZ-auditra reagált és egy bejelentést is tett. Különösebben nem érdekelnek a PNL és az RMDSZ közti politikai viták, de mint a Bihar Megyei Tanács gazdasági ügyekért felelős alelnöke kötelességemnek éreztem, hogy kifejtsem az Állami Számvevőszék jelentésével kapcsolatban a véleményemet, egyúttal cáfolva a liberálisok olyan hatásvadász kijelentéseit, miszerint a Megyei Tanácsnál közpénzek szivárognak és el lett sikkasztva 2,5 millió lej – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Traian Bodea, a megyei önkormányzat ALDE-s alelnöke. Hozzátette: a munkatársai korrektül és jól dolgoznak, ezért szükségesnek érezte, hogy megvédje őket. Sőt, külön gratulált Filip Cheșelinek, a műszaki igazgatóság vezetőjének, amiért a beruházások tételnél csak egy 7698 lejes eltérést állapított meg az ÁSZ, de ez is még az ellenőrzés folyamán vissza lett szerezve, a Bél-Tenke-Les útkorszerűsítést végző kivitelezőtől. Ugyanakkor pedig a tendereztetéseknél nem konstatált a kontrollszerv semmilyen eltérést, mint ahogyan a humán erőforrás osztálynál sem kell intézkedéseket foganatosítani pénzösszegek visszaszerzése érdekében.

Törvényesen

Traian Bodea olvasatában, aki saját bevallása szerint legalább 7–8-szor átböngészte az ÁSZ-jelentést, valójában összesen 180 ezer lejről van szó, aminek elszámolásával kapcsolatban problémát jelzett az ÁSZ, de ebből is 112 ezer lejjel kapcsolatban fenntartásait fejezte ki a megyei önkormányzat, mert az esemény, melyet ennyi pénzzel finanszírozott, meg volt szervezve, dokumentumok bizonyítják ezt, tehát megítélésében a pénz törvényesen lett elkötve. Az alelnök szerint ugyanakkor a többi eltérések főleg abból származnak, hogy nem regisztráltak helyesen bizonyos tételeket, rosszul könyvelték ezeket. A korrigálásokra 2019. január 31-ig kaptak időt, és azt ígérte, hogy meg is fog történni a céldátumig. A közösségi és szociális ügyek igazgatóságánál pedig máris folyamatban van a kifogásolt 5 ezer lej visszaszerzése. Hozzáfűzte: az önkormányzat jól működik, de hogy még hatékonyabb és koordináltabb legyen a tevékenységük, átszervezésekre készülnek, és annak érdekében, hogy csökkentsék a költségeket, 10–15 százalékkal csökkenteni kívánják az apparatásuk posztjainak számát.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!