ERDON Helyi hírek

2018.06.04. 15:01

Rendezvények a szecesszió jegyében

Az Szecesszió Világnapját kétnapos rendezvénysorozattal ünneplik meg Nagyváradon. Nyílt téri hangversenyek és egyéb események lesznek, hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

Az Szecesszió Világnapját kétnapos rendezvénysorozattal ünneplik meg Nagyváradon. Nyílt téri hangversenyek és egyéb események lesznek, hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

Mindezt egy projekten belül szervezik meg, mely tavaly kezdődött és egyebek mellett a nagyváradi szecessziós épületek menedzsment tervének a kialakítására vonatkozik. Amint Mircea Mălan alpolgármester elmondta, Nagyvárad a Duna Transznacionális Együttműködési program keretében pályázott 2016-ban az Art Nouveau örökség védelmére és népszerűsítésére irányuló projekttel, melynek keretében a budapesti iparművészeti múzeum, továbbá osztrák, hazai, horvátországi, szlovéniai, valamint bulgáriai múzeumok, műemlékvédelmi intézmények is partnerei. A projekt teljes értéke 1,6 millió euró, ebből Nagyvárad 320 ezer euróból gazdálkodik.

Látogatások

A projekten belül, június 9-én és 10-én az Art Nouveau stílushoz kapcsolódó eseménysorozat lesz több európai városban, többek között Nagyváradon is. Ennek részleteiről számolt be tegnap az alpolgármester, valamint Angela Lupșea, a Bihar megyei Műemlék-védelmi Alapítvány képviselője, továbbá Sebastian Boniș, a polgármesteri hivatal munkatársa.

A két nap során magyar és román nyelven vezetett látogató körutakat szerveznek a nagyváradi szecessziós palotákba: 16, valamint 18 órától Ramona Novicov, 17 órától pedig Mihálka Nándor vezetésével zajlanak a körutak, melyek során a Görögkatolikus Püspöki Palotába, a Fekete Sas palotába, a Lévay-házba, a Stern-palotába, a Moskovits-palotába, valamint a kereskedelmi- és iparkamarának jelenleg helyet adó Schwartz-házba látogatnak majd el a résztvevők. Az eseményt az egyik ismert közösségi oldalon is létrehozták (Ziua Internationala Art Nouveau Oradea), de a helyszínen is fel lehet iratkozni, előzetes bejelentkezés nem szükséges, tudtuk meg. A látogatások mindegyike mintegy másfél órát vesz majd igénybe, s a résztvevőknek alkalmuk lesz belülről is megtekinteni a szóban forgó épületeket.

Hangversenyek

Június 9-én, szombaton 20 órától fotótárlat nyílik a Szent László téren, melyen belül európai art nouveau építészek műveit mutatják majd be. Amennyiben rossz idő lesz a tárlatot a Sas-palotában nyitják meg. A kiállítás anyagát, melyet a Budapesti Iparművészeti Múzeum állított össze, több európai városban is bemutatják. A látogatóknak alkalmuk lesz többek között ifj. Rimanóczy Kálmán, Komor Marcell, Jakab Dezső, valamint Lechner Ödön munkáit megtekinteni. 21 órától mindkét napon hangverseny színtere lesz a Szent László tér: a Nagyváradi Filharmónia Oradea Wind Ensemble fúvószenekara lép fel, Lorenzo Moroni vezényletével. Szombaton többek között Offenbach, Mozart, Rossini, Brahms, Sosztakovics, Bernstein alkotásaiból adnak majd elő, de Beatles számokból is lesz összeállítás, míg vasárnap a filmzenéken lesz a hangsúly, s többek között James Horner, Andrew Lloyd Webber, Michael Kamen, Robert Lopez műveit hallgathatja majd meg a közönség, de ismét lesz Beatles, valamint Abba-összeállítás is. A vasárnapi koncerten Nagy Tímea szólista is közreműködik majd, mindkét koncerten ingyenes a részvétel. Amint Mircea Mălan kihangsúlyozta, köszönettel tartoznak a filharmóniának a közreműködésért. „Fontosak az infrastrukturális fejlesztések, de nem hanyagoljuk el azokat a projekteket sem, melyek ennek a városnak a specifikus varázsát hangsúlyozzák ki” - tette hozzá.

Fények, formák, színek

A programot mind szombaton, mind vasárnap 22 órától egyórás vetítés zárja majd: a Sas-palota homlokzatára levetítendő, eredeti fény-hang és színeffektusokat felvonultató ötperces filmet, melyet tízpercenként ismételnek majd meg, a bukaresti Spotlight Festival győztese készítette, s lényege, hogy felhívja a figyelmet a nagyváradi szecessziós épületek különböző részleteire.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!