ERDON Helyi hírek

2018.06.18. 09:43

Nagy sikernek örvendő filmzenei koncert

Mára meghonosodott már a Nagyváradi Állami Filharmóniában, hogy minden zenei évadban egy filmzenei koncertet is rendeznek. Az idén erre csütörtökön, az évadzáró hangversenyen került sor.

Mára meghonosodott már a Nagyváradi Állami Filharmóniában, hogy minden zenei évadban egy filmzenei koncertet is rendeznek. Az idén erre csütörtökön, az évadzáró hangversenyen került sor.

A koncertet másnap telt ház előtt megismételték. Az est dirigense a Magyarországról érkezett, általunk már ismert Werner Gábor karmester volt. Most is úgy szervezte meg az előadást, hogy minél vonzóbbá tegye a zenei eseményt: egy nagy kivetítőn részleteket láthattunk azokból a filmekből, amelyeknek a kísérőmuzsikája épp elhangzott. Azt érdemes megjegyezni, hogy a filmzene a film képsorait kísérő muzsika, és szerves része a filmnek. A karmester, Werner Gábor, aki az elmúlt héten elhozta városunkba a filmvilág egy csodálatosan szép csokrát, Budapesten született 1969-ben. Zenei tanulmányait ötévesen kezdte gordonkán, majd emellett tanult zongorázni és ütőhangszeren játszani is. Középiskolai tanulmányai után a zeneművészeti főiskolát Győrben végezte el. 1997-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen karmesteri diplomát szerzett. Csütörtökön nagy hozzáértéssel irányította a zenekart. Nem volt egyszerű a váltás: egy-egy filmzene-szegmens után egyre újabb és újabb következett; erre nagyon oda kellett figyelnie, de nemcsak neki, hanem a nagyváradi szimfonikus zenekar tagjainak is, akik újra bebizonyították rendkívüli szakmai tudásukat és azt, hogy számukra nem jelent különösebb gondot, ha a komolyzenétől eltérő, más jellegű művet kell előadniuk. Az est folyamán tizenöt filmzenei részlet hangzott el, és még egy ráadásként, az Enescu–Bartók termet megtöltő közönség nagy megelégedésére. Elsőként a Superman-filmekből John Williams zenéjét hallgathattuk meg – és láthattunk jeleneteket a filmből. Williams számos világhírű filmzene szerzője. Ezt követően a sokunk számára ismert A Keresztapa (The Godfather) dallamai csendültek fel, Nino Rota olasz zeneszerző kompozíciói. Rota számtalan filmzenét írt, ezek tették híressé. Aztán Roger Moore angol színészt láthattuk a kivetítőn, egészen fiatalon, Az Angyal (Simon Templar) című sorozat filmzenéjét hallgatva, ezt több zeneszerző írta. Majd a Gladiátor nagyszerű zenéje, Hans Zimmer alkotása csendült fel. Utána egy újabb amerikai film, a Forrest Gump zenéjét, Alan Silvestri szerzeményét élvezhettük. A szünetig még három filmzene csendült fel, köztük egy újabb John Williams-szerzemény a Harry Potter-filmekből.

Lenyűgöző filmzene

Szünet után elsőként a Lehetetlen küldetés (Mission: Impossible) kísérőzenéje hangzott el, Lalo Schifrin argentin zeneszerző alkotása. Majd a nagy hatású tragikus film, a Pearl Harbor zenéjéből és képsoraiból csodálhattunk meg részleteket, a német Hans Zimmer filmzenéje lenyűgöző. A Da Vinci-kód kísérőzenéje ugyancsak Hans Zimmer kompozíciója, A Karib-tenger kalózai sorozatból pedig Klaus Badelt német zeneszerző alkotását hallgathattuk meg. Ezt követően egy újabb Hans Zimmer-kísérőzene csendült fel, az Eredet (Inception) című filmből. Majd Thomas Newman muzsikájában gyönyörködhettünk az Egy asszony illata (Scent of a Woman) című film zenéjét hallgatva. Mivel is zárhatták volna ezt a sorozatot, ha nem a Csillagok háborúja (Star Wars) című filmsorozat kísérőzenéjével. Az est folyamán a szimfonikus zenekar tagjai által előadott szólók is emelték a hangverseny színvonalát, de a zenekar minden egyes tagja remekelt. Újra bebizonyosodott, hogy az ilyen jellegű zenét is óhajtja a közönség. A hallgatóság fergeteges tapssal köszöntötte a karmestert és a szimfonikus zenekar tagjait, ennek hatására egy ráadás filmzene is felcsendült.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!