ERDON Helyi hírek

2018.06.10. 14:39

Jézus Szentséges Szívének tisztelete

Pénteken este Jézus Szíve tiszteletére ünnepi szentmisét tartottak a nagyvárad-olaszi Barátok templomában. A szentmise főcelebránsa és szónoka Mons. Fodor József általános helynök volt.

Pénteken este Jézus Szíve tiszteletére ünnepi szentmisét tartottak a nagyvárad-olaszi Barátok templomában. A szentmise főcelebránsa és szónoka Mons. Fodor József általános helynök volt.Fiedler István akkori római katolikus megyés püspök szorgalmazására az 1930-as években lendült fel Jézus Szentséges Szívének tisztelete, a nagyváradi Barátok templomában azóta minden évben városközi engesztelő szentmisét tartanak.

Az idei ünnepi szentmise főcelebránsa, Mons. Fodor József általános helynök a bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet: 1675. június 16-án egy franciaországi zárdában, Alacoque Szent Margit vizitációs nővérnek, miközben szentségimádást végzett, Jézus megmutatta szeretettől lángoló szívét. Az emberektől szeretetet kért, mert amikor ő kitárta Szent Szívét a szeretetnek, az irgalmasságnak, a kegyelemnek, a megszentelődésnek és az üdvösségnek minden kincsével, cserébe hálátlanságot kapott, nagyok sok megvetést, ridegség, bántást. Azt kívánta: az őt ért sérelmek miatt engeszteljék, illetve az Úrnapja nyolcadát követő első pénteken külön ünnepet tartsanak Szent Szíve tiszteletére.

Szeretet evangéliuma

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt. Elmélkedésében a vikárius hangsúlyozta: Jézus Szentséges Szívére úgy kell nézni, mint a szeretet evangéliumára. Ezt az evangéliumot olvasták, amikor a négy evangélista még el se kezdte megírni az evangéliumát, hiszen ők maguk is elismerték, hogy csak töredékét tudták megörökíteni a történteknek, gyenge és kicsi volt a tolluk az összes megírásához. Napjainkban is, amikor gyilkos gyűlölet söpör végig a világon, olvassuk sűrűn a szeretet evangéliumát, a Jézus szentséges vérével megírt könyvet. Felsorolni is hosszú, az évszázadok folyamán hányan és mekkora lángot vettek e tűzforrásból. Szüzek, vértanúk ennek a szeretetnek voltak élő, eleven, kinyújtott fáklyái. A lángja melegítsen bennünket is, amikor gondjaink, problémáink vannak, fénye világítsa és mutassa nekünk a helyes utat életünk minden napján- tanácsolta a szónok.

Az elhangzottakért, valamint az ünnep méltóságának megteremtésében való közreműködésükért Kiss Albert főesperes-kanonok, várad-olaszi plébános mondott köszönetet az érintetteknek. Engesztelő szentségimádással, illetve a Jézus Szíve litánia elimádkozásával ért véget az ünnepi szentmise, melyen a Kiss Géza kántor-karnagy vezette Bihari Sándor Kórus látta el az énekszolgálatot.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!