ERDON Helyi hírek

2018.05.09. 08:20

Zajlik a Születés Hete rendezvénysorozat Váradon

Idén is megszervezték a Születés Hete porgramot Nagyváradon. A Posticum ad a rendezvénysorozatnak otthont, a megnyitót hétfőn délután tartották, a héten még lesznek különféle, délutáni programok. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Idén is megszervezték a Születés Hete porgramot Nagyváradon. A Posticum ad a rendezvénysorozatnak otthont, a megnyitót hétfőn délután tartották, a héten még lesznek különféle, délutáni programok. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Immár hetedik alkalommal szervezték meg Nagyváradon a Születés Hetét, idén a rendezvénysorozat központi témája a baba. A megnyitót és az első programokat hétfő délután tartották meg a Posticumban, ekkor mutatkoztak be a szervezők: Cosma Sonja dúla, Szabó Orsolya dúla és Hoffmann Kinga, az első Születés Hetének a megálmodója. Szabó Orsolya kifejtette, hogy azért tartják fontosnak ezeket a programokat, és, hogy évről évre megszervezzék, mert a szülésre már nem úgy tekintenek, mint a hétköznapok részei, ők ezt szeretnék visszahozni, hiszen a nők életében ez az egyik legfontosabb esemény.

Az első napon a szervezők bemutatkozása mellett egy meseterápiaszerű foglalkozásra is sor került, egy bárányfelhőről szóló mesét mutattak be, mely a születésről szól. Ezután kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre került sor, amelyen szakemberek is részt vettek: Camerzan Orsolya hordozási tanácsadó, Cosma Sonja dúla, dr. Pásztai Annamária fogorvos, Debreczeni Ilona gyógytornász, Szabó Orsolya dúla és Wagner Andrea logopédus. A beszélgetésen szó volt a szülésre való felkészülésről, a szülésről és a baba fogadásáról is.

Kedden 17 órai kezdettel Ciróka-maróka foglalkozással folytatódott a programsorozat, a foglalkozást Rácz Kitti és Hegyesi Imola óvópedagógusok vezették. A gyermekek és szüleik együtt játszottak, mondókáztak, énekeltek és játszottak. Visszanyúltak a népi hagyományokhoz, népdalokat, régi mondókákat tanultak, nagymamák játékötleteit bevonva zajlottak a programok. Később a baba és a számok elnevezéssel adott elő a Maternet Egyesület részéről Bruncsák Anna és Kovács Katalin önkéntes szoptatási tanácsadók, a téma a szoptatás volt, és annak első napjai.

Bár maga a szülés a nőkhöz kapcsolódik, férfiakat is sok szeretettel várnak az eseményekre, hiszen az apukák is sokat tanulhatnak a támogatásról és a gyermeknevelésről. A szervezők a babákkal, kisgyermekekkel együtt is várják az kismamákat, édesanyákat, családokat, a gyermekfelügyeletet biztosítanak és különféle programokkal.

További programok

A programok ma is folytatódnak, 17 órai kezdettel baba-mama foglalkozásra kerül sor, ennek keretein belül mondókázásra, zenei nevelésre és bábos tornára kerül sor 0-3 kisgyerekeknek. A foglalkozást Sziráczki Katalin, a Nagyváradi Kerekítő részéről fogja vezetni. 18 órai kezdettel előadást tart Dr. Laczikó Szidónia szülész-nőgyógyász szakorvos, Dr. Németh Mónika független bába, Cosma Sonja dúla és Szabó Orsolya dúla, a szülés körüli segítségről és a szülésnél való más emberek jelenlétéről lesz szó.

A programsorozat csütörtökön zárul, 18 órai kezdettel a szülésindulásról és szülésindításról tart előadást dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász szakorvos, majd Az oxitocin rejtelmei címmel előad az MTA doktora és az ELTE Pszichológiai Intézet, Varga Katalin PhD. DSc egyetemi tanára, tanszékvezetője. Az anyák kompetenciájáról is szó lesz, erről fog beszélni H. Kondor Kata perinatális szaktanácsadó.

A foglalkozásokra a továbbiakban is a Posticumban (Teiului utca, 26. szám) kerül sor, a belépés díjtalan, adományokat elfogadnak, a Szent Angéla Ház felújítására gyűjtenek.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!