ERDON Helyi hírek

2018.04.20. 09:36

Sorsfordító nők múltjáról, jelenéről, jövőjéről

Az RMDSZ Nőszervezet országos, megyei és váradi vezetői- Biró Rozália, Kéry Hajnal és Székely Hajnal tartottak csütörtökön közös sajtótájékoztatót az RMDSZ-nél, Nagyváradon. 

Az RMDSZ Nőszervezet országos, megyei és váradi vezetői- Biró Rozália, Kéry Hajnal és Székely Hajnal tartottak csütörtökön közös sajtótájékoztatót az RMDSZ-nél, Nagyváradon. 

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke arról számolt be, hogy a közelmúltban tartotta közgyűlését az Európai Néppárt Nőszervezete (EPPW), melyen a téma az volt, hogyan tudnak érvényesülni a nők a digitális korszakban, milyen perspektíváik vannak a munkaerőpiacon. Mariya Gabriel digitális gazdaságért felelős európai uniós biztos, aki egyben az EPPW egyik alelnöke is, az Európai Bizottság vonatkozó szakjelentését ismertette. Többek közt elhangzott, hogy az információs technológia és kommunikáció szektorban négyszer több férfi szerez szakképesítést mint nő, és 313 százalékkal több férfi dolgozik az Európai Unióban ebben az ágazatban. Az összes digitális munkakörnek pedig csupán 21,5 százalékát töltik be nők. Sokkal több 30-44 év közötti nő hagyja el a pályát, mint férfi, noha a jelenlétük a hozzáadott érték miatt évi 16 milliárd euróra többletet biztosítana az EU költségvetésének. 1000 felsőfokú diplomás közül 24 nő szerez szakirányú végzettséget, akik közül 6 tart ki ezen a területen a karrierje végéig, míg a férfiak esetében az arány 92-ből 49. Ugyanakkor a digitális szférában az EU-ban 350 ezer betöltetlen állás van.

Infós lányok

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, az RMDSZ Nőszervezet megyei elnöke arra hívta fel a figyelmet: az Európai Unió kezdeményezése alapján minden évben április negyedik csütörtökjén ünneplik a Fiatal nők világnapját a digitális szektorban. Romániában a 2017/18-as tanévben a 12. osztályosok közül informatika szakon tanul 13.600 fiú és 10.200 lány, Bihar megyében a végzős matematika-informatika szakos tanulók körülbelül egyharmada lány. Április 26-án Bihar megyében az RMDSZ Nőszervezet is megünnepli az említett világnapot, mégpedig úgy, hogy vonatkozó előadásokat tartanak szakemberek azokban a magyar középiskolákban, ahol informatika szak működik (Ady Endre Líceum, Mihai Eminescu Főgimnázium, Horváth János Elméleti Líceum, Arany János Elméleti Líceum). A cél eloszlatni azt a sztereotípiát, hogy informatikusok, programozók csak fiúk/férfiak lehetnek, és tudatosítani a lányokban azt, mekkora potenciál rejlik abban, ha ezt a pályát választják.

Sorsfordító nők

Egy másik témára áttérve Biró Rozália arról beszélt, hogy az RMDSZ által meghirdetett 1000 év Erdélyben 100 év Romániában programsorozat keretében az RMDSZ Országos szervezete 22 ezer lejes teljes költségvetéssel Sorsfordító nők múltja, jelene, jövője címmel felhívást intézett a megyei szervezeteihez abból a célból, hogy megyénként, kistérségenként kiemelt társadalmi elismerismerésben részesítse azokat a magyar közösségüket építő hölgyeket, akik az elmúlt 100 évben tevékenységükkel, cselekedeteikkel sorsot formáló életútakat támogató tevékenységet fejtettek ki.

Székely Hajnal váradi elnök kifejtette: Bihar megyében 7 település és ezekhez tartozó kistérség közösségei javasolhatnak elismerésre hölgyeket, akiknek munkássága példaértékű a közösség számára, ezek Nagyvárad, Mihályfalva, Margitta, Szalonta, Székelyhíd és környéke, a Belényesi medence, a Sebes-Körös völgye. A pályázat célja, hogy jobban láthatóvá tegyék és elismerésben részesítsék azokat a nőket, akik településük mozgatórugójaként hozzájárultak magyar közösségünk megmaradásához, építéséhez, fejlődéséhez,anyanyelvünk, hagyományaink ápolásához. Felkérik tehát mindazokat az intézményeket, civil szervezeteket, személyeket/családtagokat, akik ismernek és elismernek közösségépítő, anyanyelvi oktatásban, kultúrális élet szervezésében jeleskedő hölgyeket, hogy minimum 1, maximum 2, A4 –es lap terjedelmében ismertessék az ajánlott hölgy életútját, tevékenységét, elért eredményeit valamint elérhetőségeit. Az ajánlatokat ez év április 27- ig várják a következő e-mail címekre: a megyei települések és térségeiben levő hölgyekre vonatkozó javaslatoat a kery_hajnal@yahoo.com, a Nagyváradról és környékéről érkező javaslatokat pedig nszhajni2018@gmail.com címre. Kérik feltüntetni az ajánló személy nevét és elérhetőségét. A beérkezett ajánlatok közül az RMDSZ Nőszervezetének vezetőségéből választott 11 tagú zsűri fogja eldönteni, május 3-ig, hogy ki lesz az a hölgy, akit a május 5-30. között szervezett helyi rendezvényen bemutatnak, köszöntenek, értékelnek és elismerésben részesítenek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!