ERDON Helyi hírek

2018.04.18. 19:23

A szabadkőművesség múzeuma Váradon

A szabadkőművesség múzeumát alakítják ki a bihari megyeszékhelyen – erősítette meg az önkormányzat. Az érintett ingatlan felújításáról múlt héten írtak alá szerződést, csütörtökön indul a munka.

A szabadkőművesség múzeumát alakítják ki a bihari megyeszékhelyen – erősítette meg az önkormányzat. Az érintett ingatlan felújításáról múlt héten írtak alá szerződést, csütörtökön indul a munka. Csütörtökön adja át a kivitelezőnek az önkormányzat a munkálatok megkezdése céljából azt az ingatlant, ahol a szabadkőművesség nagyváradi múzeuma kap majd helyet. Uniós támogatásból létesül ez is, a 2014–2020-as regionális operatív program keretén belül, az 5-ös számú prioritási tengely biztosít rá forrást – ez a kulturális örökség megőrzését és kiaknázását célozza. A finanszírozási szerződést még tavaly írták alá, az épület felújításáról pedig a múlt héten szerződtek le. A projektbeli leírás szerint a befektetés révén renoválják az ingatlant és bekapcsolják azt abba a kulturális körforgásba, amelyet Várad számára képzeltek el, a főbb épületek felújítása, valamint turistaútvonal kialakítása révén.

Hol lesz?

Az adott épület a Vámház utcán van. 1901–1902-ben emelték és a múlt század első felében a Szent László Páholy székhelye volt. A projekt része továbbá két melléképület felújítása is – jelezte az önkormányzat tegnap. Többek között be kell falazniuk majd több régi nyílászáró helyét, új belső tereket alakítanak ki, amelyekhez falakat kell emelniük, kijavítják a díszítőelemeket, a homlokzatot teljesen lecsupaszítják és újraépítik, hasonlóképpen a mozaikos részeket is, a faanyagból készült részeket is kicserélik, teljesen új szaniterek lesznek, kicserélik a szellőzőrendszert és felújítják az elektromos hálózatot is, nem különben a csatornarendszert. A szerződés összértéke 3.703.875 lej áfa nélkül. A kivitelezési határidő 30 hónap, a munkát az Euras kft. végzi.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!