ERDON Helyi hírek

2018.03.01. 10:23

Ambrus Attila: „elment mellettem a világ…”

Teltházas, nagy sikerű közönségtalálkozó volt a nagyváradi Bánya Klubban kedden délután. Ambrus Attila egy interaktív előadás keretében mesélt életéről és a szabadulása utáni időszakról.

Teltházas, nagy sikerű közönségtalálkozó volt a nagyváradi Bánya Klubban kedden délután. Ambrus Attila egy interaktív előadás keretében mesélt életéről és a szabadulása utáni időszakról.

 

A közönségtalálkozó hatalmas siker volt, a belépőjegyek fél nap alatt elfogytak, mondták el a szervezők. A téma aktuálisnak tekinthető, mivel nemrég került a mozikba A Viszkis című film, melyet Antal Nimród rendezett, Ambrus Attilát Szalay Bence alakította. A film Nagyváradon is megtekinthető a moziban, a közönségtalálkozón az alkotás nem került vetítésre. A helyszínen kerámiákat és Julian Rubinstein A Viszkis című könyvét is meg lehetett vásárolni. A közönségtalálkozót a Vándormozi és a Gekko Pub közösen szervezte.

Előadás

Ambrus Attila meglehetősen könnyedén beszélt életéről, viccekkel, poénokkal fűszerezte az elhangzott történeteket. Problémás gyermekkorának bemutatásával kezdte az előadást. „Loptam reggel, délben, este” – hangzott el. Már fiatalkorában gyakran bajban volt, emiatt került javítóintézetbe, Romániában született és nevelkedett. Véleménye szerint a javítóintézet inkább bűnözőképzőnek tekinthető, „egy fiatalt nem lehet megjavítani”, tette hozzá, őt sem sikerült. Nehézséget okozott számára, hogy a 600 javítós közül csak ő, és egy másik fiatal volt magyar anyanyelvű, ő maga nagyon keveset tudott románul. 1988-ban egy vonat alá kapaszkodva szökött át Romániából Magyarországra. Bankrablásait 1993-tól 1999-ig hajtotta végre Magyarország területén, 1999-ben kapták el, letartóztatták, onnan még abban az évben megszökött, de hamarosan újra bebörtönözték. 17 év fogva tartásra ítélték, 13 év után szabadult jó magaviselete miatt, 2012. január 31-én került szabadlábra. Az élete ma már másról szól: kerámiázással foglalkozik, vásárokra jár, házas, gyermeket is szeretne, gyakran közönségtalálkozókra hívják. „Elment mellettem a világ” – mondta el a börtönéveivel kapcsolatban. Szabadulása után nem tudta használni az okostelefont, még a TV-t sem tudta bekapcsolni, sőt, bankautomatát sem kezelni, tette hozzá viccesen. „Amióta szabadultam, kétszer voltam bankban, akkor is lefagyott a rendszer” – mondta. Nincs bankszámlája és bankkártyája sem, a feleségének van, ezt használja ő is.

A filmről

Ambrus Attila meg van elégedve a filmmel, 90%-ban önéletrajzinak tekinthető. Elmondta, hogy eredetileg hosszabbra tervezték, 190 perces lett volna, 126 perces lett, különböző üzleti okok miatt. A Viszkisnek fontos kérése volt az alkotás kapcsán, mégpedig, hogy az semmilyen társadalmi üzenetet ne fogalmazzon meg, a filmnek az a célja, hogy szórakoztató legyen. Bár akciófilmnek reklámozzák, szerinte kosztümösnek is lehet tekinteni, hiszen a 1990-es évek divatját, körülményeit kellett megteremteni. Elárulta, hogy vannak benne apró „csalások”, például az őt alakító Szalay Bencének nincs jogosítványa, nem tud vezetni, a filmben szereplő autót úgy alakították át, hogy a hátsó ülésről valaki vezetni tudja azt. A filmet eddig 360 ezren tekintették meg, és nagyon örül annak, hogy itt is vetítik: az alkotás sikernek tekinthető mind Magyarországon, mind a határon túl.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!