ERDON Helyi hírek

2018.02.02. 11:09

Személyit is vált, aki keresztlevelet vált

Alapelv az, hogy az anyakönyvi adatok bárminemű módosítását csak ott lehet eszközölni, ahol az illető akta van, tájékoztatott Duna Sándor, a lakossági nyilvántartó aligazgató. Megtudtuk azt is: a polgárok ma már nevet is változtathatnak, meglehetősen könnyen.

Alapelv az, hogy az anyakönyvi adatok bárminemű módosítását csak ott lehet eszközölni, ahol az illető akta van, tájékoztatott Duna Sándor, a lakossági nyilvántartó aligazgató. Megtudtuk azt is: a polgárok ma már nevet is változtathatnak, meglehetősen könnyen.

Az RMDSZ nagyváradi szervezetének kezdeményezésére beindított sorozatban különböző közintézmények magyar vezetői adnak tájékoztatást olyan információkról, amelyek nincsenek a köztudatban, noha minden polgár számára hasznosak lehetnek. Ezúttal Duna Sándor, a Bihar Megyei Lakossági Nyilvántartó Hivatal igazgató-helyettese tartott tájékoztatót szerda délután a szövetség Kossuth (Independenţei) utcai székházában. Duna Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a polgárok kezdeményezhetik az anyakönyvi dokumentumok helyesbítését, anyanyelvi helyesbítését, továbbá névváltoztatást is kérhetnek.

Anyanyelvi helyesbítés

A hivatalvezető elmondta, hogy gyakori jelenség volt a történelem folyamán tájainkon az, hogy a személyek keresztnevét, sőt, vezetéknevét is a hatóság nyelvére fordították át. A jelenlegi romániai törvények lehetővé teszik az anyanyelvi helyesbítést (ortografiere în limba maternă), amennyiben a család-, vagy keresztnév az anyakönyvi okmányokban az anyanyelv helyesírásától eltérő módon van leírva. Erre számos példa van, hiszen magyar emberek személyi igazolványában Károly helyett Carol, István helyett Ştefan, József helyett Iosif, illetve Nagy helyett Naghiu, Kovács helyett Covaciu, Szabó helyett Sabău szerepel, és hosszasan lehetne sorolni. Természetesen az anyanyelvi helyesbítés a többségi nemzet tagjaira is érvényes, hiszen annak idején bevett gyakorlat volt az, hogy a magyar hatóságok magyarosították a román nemzetiségű polgárok neveit, és a leszármazottak azóta sem románosították vissza nevüket. Az anyanyelvi helyesbítésre vonatkozó kérvényt a helyi lakossági nyilvántartó hivataloknál, vagy az okiratot őrző település önkormányzatánál nyújthatják be az érdekeltek. A kérelmet az érintett település polgármestere hagyja jóvá, ezt követően a kérvényező új anyakönyvi kivonatot kap. Az anyanyelvi helyesbítéshez szükséges dokumentum a szemelyi igazolvány és annak másolata, továbbá az az anyakönyvi okmány, amit módosítani szeretnének. Megtörténhet, hogy az anyakönyvvezető nem tudja egyértelműen megállapítani a kért név helyesírását vagy fordítását, ilyen esetekben hivatalos és közjegyző által hitelesített fordítást kérhet a kérvényezőtől. A változtatás csak abban az esetben érvényes a családtagokra is, ha abba ők is beleegyeznek. Az anyanyelvi helyesbítést csak ott lehet kezdeményezni, ahol a módosítani kívánt akta megtalálható, tehát a polgárnak el kell mennie oda, ahol a dokumentumot kiállították és őrzik. Mint Duna Sándor elmondta, a megyei lakossági nyilvántartó hivatalok megkapják a helyi hivataloktól az anyakönyvi dokumentumok másodpéldányait, de a megyei hivatal csak megőrzésre kapja meg ezeket, ami azt jelenti, hogy egy polgár eredeti okirata hiába található meg a megyei lakossági nyilvántartónál, a kérvényezőnek oda kell mennie, ahol az anyakönyv található.

Névváltoztatás

A polgárok ma már nevet is változtathatnak, meglehetősen könnyen. Ezzel a lehetőséggel főként azok élnek, akik külföldön család-, vagy keresztnevet változtattak, és ezt a változtatást a Romániában kiadott személyes iratokban is fel akarják tüntetni. Ezt a kérelmet a helyi lakossági nyilvántartónál vagy a helyi önkormányzatnál lehet kérvényezni az alábbi dokumentumok kíséretében: külföldi hatóság által kiadott hivatalos bírósági irat a névváltoztatásról (eredeti és másolat), az előző irat hivatalos fordítása eredetiben és másolatban, a születési bizonyítvány és/vagy házassági levél másolata, a személyi igazolvány vagy útlevél másolata, esetenként a felhatalmazást igazoló dokumentum. A kérvényt külföldön is be lehet nyújtani a román konzulátusok valamelyikében.

Helyesbítés

Van úgy, hogy a személyi okmányokon elírások, téves adatok, megjegyzések vannak (románul erori materiale), ezek helyesbítését lehet kérvényezni az okmány kiadásától számított tíz napon belül az önkormányzatnál, vagy a helyi lakossági nyilvántartó hivatalnál. Helyesbítést kérhetnek az anyakönyvi kivonatok és a házassági levelek tulajdonosai, halálozási bizonyítvány esetében a családtagok, vagy a kérvényezésre felhatalmazott személyek. Helyesbítést kérhetnek továbbá az okmányirodai hivatalnokok és más, erre felhatalmazott személyek is. A helyesbítéshez szükség van a helyesbítési kérvény mellett a kérvényező személyi igazolványának a másolatára, a felhatalmazott személy személyi igazolványára és a közjegyző által hitelesített meghatalmazásra, valamint a helyesbítést alátámasztó dokumentumok fénymásolatára. Duna Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a nevek elírása is a helyesbítés kategóriába tartozik: például ha a József név Jószef, Jozsef, Iózsef stb. formában szerepel, ennek kijavítása helyesbítésnek, nem pedig anyanyelvi helyesbítésnek minősül.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!