ERDON Helyi hírek

2018.02.28. 12:35

Március 1-től csak online előjegyzés

Szerda délelőtt a megyeháza dísztermében havi ülését tartotta a Bihar Megyei Prefektúra kollégiumi testülete, melynek végén Ioan Mihaiu kormánybiztos néhány közérdekű bejelentést tett.

Szerda délelőtt a megyeháza dísztermében havi ülését tartotta a Bihar Megyei Prefektúra kollégiumi testülete, melynek végén Ioan Mihaiu kormánybiztos néhány közérdekű bejelentést tett.

A gyűlés végén Ioan Mihaiu prefektus arról számolt be, hogy az elmúlt napokban az ország más megyéitől eltérően Bihar megyét szerencsére elkerülték az extrém időjárási viszonyok, ezért nem volt különösebb probléma ebből a szempontból a megyei és községi utakkal, a hó miatt nem kellett lezárni ezeket. Szinte valamennyi járható, kivéve azokat, melyek lezárása már előre tervbe van véve télvíz idején. Ugyanígy nem volt eddig gond a nagyváradi repülőtérrel sem, szerda reggel Gheorghe Pasc reptérparancsnok arról tájékoztatta őt, hogy az éjszaka folyamatosan tisztították a kifutó-, illetve leszállópályát, így ez nem okoz problémát a repülőgépek landolásakor és felszállásakor.

A hideggel kapcsolatos újdonság az is, hogy a kormánybiztos megegyezett Arina Moşsal, a Nagyváradi Szociális Ellátás Igazgatóságának (a volt ASCO) vezetőjével arról, hogy az alacsony hőmérséklet miatt a hajléktalanszálló nappal is nyitva tart, és meleg teával, étellel várják a rászorultakat.

Építkezési engedély

Ezután Ioan Mihaiu arra hívta fel az intézményvezetők, települési elöljárók figyelmét: a Prefektúra a belügyminisztériumtól megkapta a centenáriumi logót elektronikus grafikai formában, és az érintettek rendelkezésére bocsátja. Szerinte ez sokkal jobb minőségű, mintha a Google-ról töltenék le, és több mint 50 változata van, tehát variálható annak függvényében, hogy milyen eseménykor akarják használni.

Szó esett arról is, hogy az útlevelek online előjegyzési platformját mentesítették azoktól a mezőktől, melyek csak bonyolították a regisztrációt, például fölösleges adatokat igényeltek a külföldön dolgozók „szüleiről, nagyszüleiről, kis túlzással élve, még a kutyáiról is”. Emellett mivel nem csupán Bihar, hanem más megyékben is az utóbbi időszakban előfordultak olyan esetek, hogy nem az útlevél tulajdonosa akarta kiváltani a saját nevére szóló okmányát, ezentúl az igényléskor a számítógépen megjelennek a kérvényező előző útlevélfotói. Ugyanakkor annak érdekében, hogy a gépjármű-nyilvántartás simábban menjen, 2018. március 1-től kizárólag csak online lehet előjegyeztetni. Február 28-án a legközelebbi dátum jövő hétfő volt, és a prefektus azt reméli az intézkedéstől, hogy ennek köszönhetően végleg megszűnnek a hajnali sorok.

Végül a kormánybiztos az urbanisztikai bizonylatok és építkezési engedélyek beszerzésével kapcsolatos bejelentés tett, mely procedúrát eddig nehezítette, hogy az ezzel foglalkozó hivatali szakemberektől egy olyan kurzus elvégzését kérték számon, melyet a minisztérium még meg se szervezett. Mint elhangzott, ameddig a prefektúra nem küldte ki a vonatkozó körözvényét, az összes polgármesteri hivatal be kellett küldje valamennyi, építkezési engedélyre vonatkozó kérvényét minden egyes helyi lakosnak Nagyváradra, a megyei építészeti hivatalba, ami a megyeháza autoritása alatt működik. A mostani rendelkezéssel viszont azok a polgármesteri hivatalok, melyek rendelkeznek megfelelő képesítésű műépítésszel, mérnökkel vagy almérnökkel, kiadhatják ezentúl ezt a bizonyos építkezési engedélyt, illetve azok a polgármesteri hivatalok, melyek nem rendelkeznek szakképesítésű személyzettel, továbbra is a megyeházához kell beküldjék a papírokat.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!