ERDON Helyi hírek

2018.02.21. 13:43

Da Vinci masinái Nagyváradon

Egy géniusz találmányai. Leonardo da Vinci masinái címmel egy olyan világhírű kiállítás nyílik a Körösvidéki Múzeumban, amelyet négy kontinensen több mint 20 millióan néztek meg eddig.

Egy géniusz találmányai. Leonardo da Vinci masinái címmel egy olyan világhírű kiállítás nyílik a Körösvidéki Múzeumban, amelyet négy kontinensen több mint 20 millióan néztek meg eddig.

Mindezt Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke jelentette be február 21-én, szerdán a dr. Aurel Chiriackal, a Körösvidéki Múzeum igazgatójával tartott közös sajtótájékoztatóján. Mint elhangzott, körülbelül egy évig tartó egyeztetés előzte meg a március 16-ára, péntekre tervezett tárlatnyitót a firenzei Leonardo da Vinci Múzeummal, mellyel első ízben működik együtt a váradi kulturális intézmény. A kiállítást korábban bemutatták Olaszországban, Németországban, Finnországban, az Egyesült Államokban, Taiwanon, Kínában, Ausztráliában, Dél-Koreában, és Libanonban, a 45 kiállítási tárgy pedig most Firenzéből érkezik Nagyváradra. Ezeket öt kategóriába csoportosítják, és 15 modell működőképes állapotban kerül közszemlére, vagyis kipróbálható lesz majd az érdeklődők által.

A „Da Vinci masinái" tulajdonképpen életre kelti a minden idők egyik legnagyobb polihisztora, Leonardo da Vinci által megálmodott szerkezeteket. Rajzai különleges gépezeteket ábrázolnak, és alapvetően különböznek korának gépeitől. Napjainkban, vagyis a keletkezésüktől számított több száz évvel később egy konstruktőrökből, mérnökökből és történészekből álló csapat megkísérelte megépíteni őket, kizárólag olyan anyagokat használva, amelyek Leonardo idejében is elérhetőek voltak. A futurista páncélozott tank, a háromszintes ostromlétra, vagy a sarlós kerekű harci szekér arra is felhívják egyúttal a figyelmet, hogy reálisak voltak-e ezen tervek, vagy jobb, ha az ötletek mindörökre megmaradnak a történelemkönyvek lapjain.

Agresszív marketing

A 45 járművet 500 négyzetméternyi felületen teszik közszemlére úgy, hogy az új székhely fő kiállítási terme mellett egy másik helyiséget, a folyosókat és a lapidáriumot is igénybe veszik, ha szükséges. A tárlat tudományos szaktanácsadója Carlo Pedretti, a róla elnevezett alapítvány vezetője volt, akit szándékukban állt meghívni az ünnepségre, csak sajnálatos módon idén januárban váratlanul elhunyt. Ugyanakkor a kiállítás létrejöttében nagy szerepet játszott Maurizio Passerotti, Trento Alto Adrige tartomány tiszteletbeli romániai konzulja.

Aurel Chiriac jelezte: az időszakos tárlatot három hónapig lehet majd megtekinteni, a belépőjegy felnőtteknek 12 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 6 lejbe kerül majd, illetve ingyen látogathatják a 4 évesnél kisebb gyerekek, és a díjfizetéstől mentesített kategóriába tartozó személyek. A belépőjegy magába foglalja a többi kiállítás megtekintésének lehetőségét is, kivéve a viváriumét, ahova külön kell majd 6, illetve 3 lejt fizetni.

Pásztor Sándor azt mondta: ahhoz, hogy kiállítás megszervezése nullszaldós legyen, minimum 10 ezer látogatóra számítanak, ami nem egy lehetetlen elvárás, hiszen Bukarestben 2008-ban három hónap alatt 27 ezer érdeklődőt vonzott. A siker érdekében agresszív marketing kampányba fognak, reklámozni fogják az eseményt az önkormányzat és az alárendelt intézmények honlapjain, a tanács által működtetett TDM segítségével, a szomszédos román és magyar megyékben, különböző médiafelületeken, valamint a váradi polgármesteri hivatallal is tárgyalni fognak nemcsak a kiplakátolás miatt, hanem annak érdekében is, hogy a környéken biztosítson több parkolóhelyet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!