ERDON Helyi hírek

2018.01.30. 12:59

Nagyváradon járt a tanügyi államtitkár

Szombaton dr. Kovács Irén Erzsébet, az Oktatási Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős RMDSZ-es államtitkára találkozott a Bihar megyei magyar tanfelügyelőkkel, az oktatási intézmények vezetőivel, képviselőivel.

Szombaton dr. Kovács Irén Erzsébet, az Oktatási Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős RMDSZ-es államtitkára találkozott a Bihar megyei magyar tanfelügyelőkkel, az oktatási intézmények vezetőivel, képviselőivel.

A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában szombat délben zajlott megbeszélés során felmerültek a romániai magyar oktatás sajátos problémái a jelenlegi oktátási rendszerben. Dr. Kovács Irén Erzsébet elmondta, hogy a kisebbségi oktatásban jelenleg a legégetőbb probléma a tankönyvek hiánya. Ahhoz, hogy ez a helyzet a jövőben ne fordulhasson elő, az Oktatási Minisztérium egy új tankönyvtörvényt javasolt, ami a tavasz folyamán jelenik meg. Az új törvény szerint, az összes tankönyvet az Országos Tankönyvkiadó adja ki és jelentős lépést jelent az, hogy az összes nemzeti kisebbség számára az Országos Tankönyvkiadó fogja lefordítani. Decemberben ugyanakkor megjelent az 5645./12.12.2017 számő miniszteri rendeletet, amely a tankönyvpályázatok minőségi értékelésének módszertanát tartalmazza. A pályázatokat be lehet adni 2018. március 6-19. között, majd az Országos Értékelési és Vizsgaközpont értékelő bizottsága elbírálja a pályázatokat április 10-ig. A sajátos magyar tankönyveket a szerzők nem kell román nyelvre lefordítsák, esetünkben sajátos magyar tankönyveink: az anyanyelv, a zene és a kisebbségi történelem. Óriási siker, hogy a kéziratokat nem kell lefordítani román nyelvre, mivel az utolsó négy évben ez is az oka volt annak, hogy nem voltak tankönyveink.

Anyanyelven írni

Egy másik fontos tudnivaló az, hogy az új módszertan szerint lehet anyanyelven írni tankönyveket például biológiából, matematikából, fizikából stb., és az Országos Tankönyvkiadó köteles a fordítást elvégezni. Miért kell lefordítani a tankönyveket román nyelvre? Azért, hogy minden tankönyvíró egyenlő eséllyel induljon, legyen az magyar vagy más kisebbségi anyanyelven írt tankönyv, az alaptankönyv kiválasztásakor. Az új tankönyvtörvény szerint lesz egy alaptankönyv, amelyet minden diák ingyen megkap és lesznek alternatív tankönyvek is, melyek megvásárolhatók lesznek.

Az államtitkár asszony felkérte a Bihar megyei intézményvezetőket, hogy bíztassák a pedagógusokat tankönyvírásra. Többek között kifejtette, hogy az RMDSZ szívügyének tekinti a magyar oktatatást, tisztában van a magyar oktatás sajátos problémáival, és ezért úgy döntött, hogy pályázatot ír ki a tankönyvírás támogatására. A pályázat a tankönyvírást, a szövegszerkesztést, az illusztrációkat és a technikai szerkesztést támogatja. Szerinte ez egy hatalmas lehetőség, hogy végre megíródjanak tankönyveink és ezek minőségileg is megfeleljenek a követelményeknek. Minden tankönyvet írni akaró magyar pedagógusnak azt javasolta, hogy pályázzon.

Dr. Kovács Irén Erzsébet arra is bíztatta a pedagógusokat, hogy jelentkezzenek a tankönyvbíráló bizottságokba. A felhívást az Országos Értékelési és Vizsgaközpont 2018. január 18-án tette közzé az Oktatási Minisztérium honlapján.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!