ERDON Helyi hírek

2018.01.18. 14:42

Kezdődik a Szacsvay Akadémia VIII. évada

Február 2-án, pénteken az Ady Endre líceumban 18 órától indul útjára a Szacsvay Akadémia történelmi moduljának nyolcadik évada.

Február 2-án, pénteken az Ady Endre líceumban 18 órától indul útjára a Szacsvay Akadémia történelmi moduljának nyolcadik évada.A Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Szabó Ödön által a Szövetségben belül létrehozott Szacsvay Akadémia a térségben leghosszabb ideje működő népfőiskolai jellegű tudományos műhely. Az anyaország és Erdély legrangosabb kutatói közérthető nyelven tárják elénk magyar történelmünket.

Az elmúlt hét évben külön sorozatban foglakoztak már magyar nemzetünk történetével, ezen belül pedig egy évadon keresztül nagy magyarjaink személyiségeit, olykor vitázó nagyjainkat tárták elénk, de lehetőség nyílt bővebben informálódni Kárpát-medence népeiről, Erdély mint régió, térség sajátos múltjáról, valamint a nemzetközi tér hatásairól magyarságunkra, illetve az elmúlt évszázadok nagy csatáit, illetve a tavaly életmódtörténetet is sorra bemutattak az akadémikusok, vezető és fiatal történészek.

Az idei előadássorozat nyilván a centenárium évében az elmúlt száz évre fókuszál. Fontos áttekinteni a magyar közösségben azt a száz évet, amit egy új helyzetben immár négy év kivételével egy másik ország kisebbségeként élt meg. . Az idei évad címe: Az erdélyi magyarság száz éve. A tíz előadásból álló sorozat idei meghívottjai többségében erdélyi magyar történészekből állOlyan, nagyrészt fiatal kutatók, akik doktori tanulmányaikat, egyetemi oktatói munkásságukat, kutatóintézeti programjaikat is e témának szentelték, és így e terület kiváló ismerőivé váltak.

Vándorol

Az idei történelmi modulról beszélgetve Szabó Ödön elmondta, hogy úgy, mint eddig, 2018-ban is Romsics Ignác akadémikus professzorral beszélték meg a tematikát, és a Szacsvay Akadémia tudományos vezetőjeként professzor úr jelölte ki és kérte fel az előadókat.

A tavalyi évhez hasonlóan immár ebben az esztendőben havonta egy alkalommal lesznek előadások, és mint eddig mindig, azt tervezik, hogy erről a sorozatról is készül egy kötet. Az RMDSZ ügyvezető elnöke tudatta, hogy a mostani kötet a terveik szerint már az évad végére elkészülhet, mivel ezúttal nem interjúkötet, hanem egy szakmai, tudományos kötetet képzelnek el. Az előadók vállalták, hogy szeptember végéig az általuk bemutatott előadást szaktanulmány formájába öntik és ezekben akár részletesebben is lehetőség adódik kitérni egy-egy periódusra, eseményre, folyamatra.

A nagyváradi helyszínen túl idén is tovább vándorol a nagyváradi kezdeményezés, az előkészületek ha sikeresek lesznek, akkor Nagyváraddal összesen hat megyeszékhely (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsvár, Szatmárnémeti és Várad) láthatja vendégül az előadókat.

Minden településen van egy helyi szervezői stáb, az országos koordinációt, legalább is az első időszakban a Partium Alapítvány végzi el, az országos összehangolás felelőse Szabó Kinga.

Fontos, hogy idén is a modult rendszeresen látogatók részvételi oklevelet kapnak, illetve az tanulmánykötet számukra ingyenesen válik elérhetővé.

A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy azok, akik érdeklődnek magyar történelem iránt, és ezt most egy másfajta megközelítésben szeretnék megismerni, vegyenek részt az eseménysorozaton.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!