ERDON Helyi hírek

2018.01.28. 18:35

Ady Endrére emlékeztek Váradon

A menekülő élet címmel tartott emlékelőadást szombaton, Ady Endre halálának 99. évfordulóján a Nagyváradi Állami Filharmónia és az Ady Endre Emlékmúzeum.

A menekülő élet címmel tartott emlékelőadást szombaton, Ady Endre halálának 99. évfordulóján a Nagyváradi Állami Filharmónia és az Ady Endre Emlékmúzeum.A megemlékezés szombaton délután öt óra előtt nem sokkal a költő nagyváradi szobrának megkoszorúzásával kezdődött, majd a megjelentek átvonultak az Ady Endre Emlékmúzeumba. Itt Imre Zoltán, az intézmény igazgatója tartott rövid előadást A géniusz Ady címmel. Az előadó érdekes párhuzamot vont Ady Endre és a huszadik század elején Párizsban alkotó képzőművészek élete és munkássága között. Picasso és Ady géniuszának összevetése kapcsán megjegyezte, hogy mindketten irányítók, hangadók, vezéregyéniségek, nem pedig meghunyászkodó másolók voltak. Ez a művészi öntörvényűség az életvitelükben is megmutatkozott, hiszen Ady is, csakúgy, mint az akkoriban Párizsban tevékenykedő képzőművészek zöme, alkoholmámorban és gyönyörhajszolásban élték ki magukat, amellett, hogy folyamatosan dolgoztak. Imre Zoltán számos példát sorolt fel ennek a gondolatnak az alátámasztására, ezzel mintegy azt sugallva, mintha szükségszerű összefüggés lenne az alkotók züllött és élveteg életmódja, valamint zseniális művészi kreativitásuk között, mintha művészi alkotó erejük az alkoholmámorból és a testi gyönyörök hajszolásából fakadna.

Gyászbeszéd

Imre Zoltán vetített képes expozéja után a Petőfi Irodalmi Társaság jóvoltából az emlékmúzeum rendelkezésére bocsátott felvételről hangzott el annak a gyászbeszédnek a szövege színészi tolmácsolásban, amit Móricz Zsigmond írt meg és mondott el Ady Endre temetésén. Ezt követően, az Imre Zoltán által elővezetett tézisnek mintegy ellenpontozásképpen, Ady Endre mély lelki vívódásokból született istenes verseinek egy csokrát adta elő Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója. A szavalatok hangulatát a Costin Éva, Székely Boglárka (hegedű), Török Apollónia (fuvola) és Trendler Mária (gordonka) felállású kamarazenekar muzsikálása tette még érzékletesebbé: Costin Éva és Székely Boglárka Bartók Béla hegedűduói közül szólaltattak meg néhányat, míg Török Apollónia és Trendler Mária főként impresszionista szerzők műveit tolmácsolták.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!