ERDON Helyi hírek

2018.01.19. 13:32

A menekülő Élet Ady Endrével

Január 27-én, szombaton Ady Endrére emlékeznek a róla elnevezett múzeumban az intézmény és a Nagyváradi Állami Filharmónia közös szervezésében. Előtte még megkoszorúzzák a mellszobrát.

Január 27-én, szombaton Ady Endrére emlékeznek a róla elnevezett múzeumban az intézmény és a Nagyváradi Állami Filharmónia közös szervezésében. Előtte még megkoszorúzzák a mellszobrát.Január 27-én, szombaton 17 órától A menekülő Élet címmel az Ady Endre Emlékmúzeum és a Nagyváradi Állami Filharmónia közös rendezvényt szervez az egykori Müllerájban, a költő halálának 99. évfordulója alkalmából.

Imre Zoltán, az emlékmúzeum vezetője az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: Várad Ady Endre kedvenc városa volt, az előadásban pedig konkrétan arra fognak fókuszálni, hogy a halála előtti és utáni periódusát érzékeltessék hangulatilag úgy versek, mint zene formájában.

Meleg Vilmos nem filharmóniaigazgatóként, hanem mint színművész lesz jelen, és akárcsak ahogy legutóbb novemberben történt, ezúttal is verseket fog mondani, szavalni. Attól az alkalomtól eltérően viszont, most nem lesznek énekszámok, hanem Costin Éva és Székely Boglárka hegedülni fognak duettben, Bartók Béla-darabokat játszanak, valamint Török Apollónia fuvolázik, Trendler Mária pedig gordonkázik. Ők valamennyi a filharmónia profi művészei. Kodály-szerzemények is felcsendülnek, illetve meglepetésként a francia impresszionista zene világból is merítenek, olyan kompozíciókat kiválasztva, melyeket Ady is ismerhetett.

Kiállítás

Ugyanakkor Imre Zoltán előadást is tart arról az időszakról, mely a költő halála előtti és közvetlenül utáni történéseket foglalja magába.

És az Ady való emlékezés ezzel még nem ér véget, néhány nappal később ugyanis, január 30-án, kedden 10 órától új tárlattal lepi meg a váradiakat az emlékmúzeum, mely szintén a költő halálával kapcsolatos: az egyik halotti maszkja, eredeti kötetek, a nekrológja, és más dokumentumok lesznek kiállítva.

Mindkét esemény az Ady: 140 év 14 hónap alatt programsorozat részét képezi.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!