ERDON Helyi hírek

2017.11.08. 12:00

Szakmai találkozó a gyermekek védelméért

A csonka családok témakörében zajlott szimpózium tegnap, a Gyermekért és Családért Egyesület szervezésében. A szimpózium második felében főleg a családsegítés különböző módozatairól esett szó. Előadások hangzottak el, melyek mindegyikét hozzászólások, kérdések követték.

A csonka családok témakörében zajlott szimpózium tegnap, a Gyermekért és Családért Egyesület szervezésében. A szimpózium második felében főleg a családsegítés különböző módozatairól esett szó. Előadások hangzottak el, melyek mindegyikét hozzászólások, kérdések követték.

Herman Szabolcs, a Gyermekért és Családért Egyesület ügyvezetője elmondta, missziójuknak tekintik, hogy segítsék a családokat, s próbálják a gyermekeket „ott erősíteni, ahol felnőnek”. Az Együtt…? című szimpóziumra olyan intézmények, illetve civil szervezetek képviselőit hívták meg, amelyek közvetlenül érintettek a gyermekvédelemben – többek között a Bihar megyei Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO), a megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC), a Gavril Curteanu városi kórház képviselői vettek részt, de pedagógusok is eljöttek. A nagyváradi Magányos Jegenyék központban megszervezett szimpózium tulajdonképpen egy szakmai találkozóként zajlott, melyen belül a jelenlévők elmondták, miből áll munkájuk, s egyúttal feltérképezték a fejlesztési lehetőségeket, megosztották egymással gondolataikat.

„Tünethordozók”

Hosszú csend után jelennek meg ismét, fogalmazta az egyesület ügyvezetője, akitől azt is megtudtuk: a szimpózium ötletgazdája dr. Földes Béla, a Partium Alapítvány képviselője. A találkozó azért is aktuális, mert a válások, a csonka családok száma megdöbbentő méreteket ölt mind országos, mind helyi szinten és mindennek a gyermekek a „tünethordozói”. Mindenképp több figyelmet kell szentelni a jelenségnek, s együttműködésre van szükség, hiszen senki nem vállalhtaja fel, hogy „mozdonyként” egyedül vigye az egészet. Ez a találkozó egy kicsi lépés, de szükséges, hiszen valahol el kell kezdeni, ha előre szeretnénk jutni, tette hozzá.

A délelőtt folyamán előadást tartott többek között dr. Patrick Bellinck, annak a holland VZW Alapítványnak a képviselője, amely immár 25 éve működik együtt a Bihar megyei gyermekvédelmi intézményekkel az itteni gyermekek megsegítéséért. Kihangsúlyozta azokat a tényezőket, melyek mindegyike elengedhetetlen egy gyermek normálisan fejlődéséhez. A végkövetkeztetés: „az egész falura szükség van, hogy felnevelj egy gyereket”.

Veszélybe kerülhetnek

Szarka Árpád, a DGASPC helyettes vezetője azokról az okokról szólt, melyek sebezhetővé teszik a családot. George Ghideu, az ASCO munkatársa a szülői jogokra való felhatalmazásról tájékoztatott, mely életbevágóan fontos például azokban az esetekben, amikor a szülők elmennek külföldre dolgozni. Elengedhetetlen, hogy a gyermek jogait hivatalosan is képviselje az a rokon, aki vigyáz rá, másképp extrém esetekben akár a gyermek élete is veszélybe kerülhet – például mivel nincs aki beleegyezését adja egy esetleges műtéthez. Az ASCO jelenleg 788 nagyváradi gyermeket kísér figyelemmel, akinek a szülei külföldön tartózkodnak, s a szülők mindössze 15-20 esetben gondoskodtak a felhatalmazásról (mely korántsem jelenti azt, hogy lemondtak volna jogaikról). Mindehhez az is hozzátartozik, hogy az ehhez szükséges jogi procedúra, mely a törvény szerint három napot kellene igénybe vegyen, mintegy fél évig szokott tartani, hangzott el.

A szimpózium második felében főleg a családsegítés különböző módozatairól esett szó. A rendezvény szervezésében a holland alapítvány és a hazai egyesület mellett a DGASPC, az ASCO és a Partium Alapítvány is közreműködött.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!