ERDON Helyi hírek

2017.11.12. 19:33

Együtt játszottak kicsik és nagyok

Az őszi betakarítást és Márton napját együtt ünnepelték szülők és gyerekek a nagyváradi Csillagocska óvodában. Az egyik cél épp az volt, hogy a szülők is gyerekeknek érezhessék magukat.

Az őszi betakarítást és Márton napját együtt ünnepelték szülők és gyerekek a nagyváradi Csillagocska óvodában. Az egyik cél épp az volt, hogy a szülők is gyerekeknek érezhessék magukat.A már hagyományos Márton-napi nyílt napot a Jeles Napok programsorozaton belül, a budapesti Hagyományok Háza szakmai partnerségével szervezte meg az idén a Csillagocska Alapítvány pedagógus közössége, a szülőközösség közreműködésével. Benedek Árpád, a Csillagocska Alapítvány zenepedagógusa, valamint Kecskés Edit óvoda vezető elmondták: ez alkalomból a Márton-napi szokások mellett fontos helyet kapnak az őszi terményekhez kapcsolódó foglalkozások.

Élő zene

A szombat délelőtti ünnepség közös kézműves foglalkozásokkal kezdődött, melyek során szülők és gyerekek együtt ügyeskedtek: Márton-napi ludakat, mécsestartókat készítettek természetes anyagok, őszi termények felhasználásával,  kukoricát fejtettek, tököt faragtak – aki pedig megéhezett, megszomjazott, libazsíros kenyeret ehetett lila hagymával, vagy kalácsot, mellé citromos teát ihatott. Libát fogyasztani ilyenkor azért is fontos, mert ahogy a mondásból is kiderül, aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik –mondták a szervezők. Kevéssel később közös énektanulás következett – ehhez a Csillagocska zenekar legifjabb tagjai biztosították az élő zenét. A zenés játékok mellett, melyek az óvoda keretén belül a megszokott programokhoz tartoznak, ezúttal különleges, Márton-napi tevékenységeket is szerveztek.

Mivel a legenda szerint Márton püspök libaólba bújt el a püspökválasztás elől, az egyik, gyerekek és szülők részvételével zajló játék az volt, hogy meg kellett találni az elrejtett püspöki koronát, s akinek ez sikerült, azt jelképesen püspökké avatták. Gúnárválasztás is volt, ezen szintén együtt vettek részt a gyerekek és a szülők, különféle ügyességi próbákon bizonyították rátermettségüket, közben közösen énekeltek, táncoltak, s fontos szerep jutott a népi szokásokat felelevenítésének is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!