ERDON Helyi hírek

2017.11.23. 09:41

Ady Endrére emlékeztek a Holnap városában

Ady Endre születésének 140. évfordulóján kedd este Őrzők, vigyázzatok a strázsán című előadással emlékeztek a halhatatlan költőóriásra a Kiss Stúdióban.

Ady Endre születésének 140. évfordulóján kedd este Őrzők, vigyázzatok a strázsán című előadással emlékeztek a halhatatlan költőóriásra a Kiss Stúdióban.

A stúdió színpadára bár két előadó lépett fel – Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek -, az est folyamán mégis három művészt láthatott, hallhatott a közönség: többek között A Tűz csiholója, Harc a Nagyúrral, vagy Az ős Kaján versek felvételről hangzottak fel Varga Vilmos színművész előadásában. Adyt nem kell bemutatni senkinek, hiszen a magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakja, ezért is az esten csak alkotásai beszéltek róla. A versek közé prózai alkotásokat is beékeltek, így részlet hangzott el önéletrajzi írásából, amelyben újságírói tevékenységéről, vívódásairól is vall, Hatvany Lajoshoz írt leveléből a duk-duk affér rajzolódott ki, Juhász Gyula A Holnap városa c. lírai feljegyzése által pedig a századelő Nagyváradát idézték fel. A költő Ady-kép mellett a közönség Ady egyszerű emberi voltával is szembesülhetett, aki így vall írásában: „Egyelőre nem várom senkitől, hogy annak lásson, aki vagyok, s magam se szeretném, ha igaz értékeimért lennék ismert vagy híres Ady Endre. Egyelőre szeretnék az élettől még két-három-négy tűrhető esztendőt kizsarolni, s szeretném, ha aludni tudnék, egy-két olyan dolgot megírni, amit csak én írhatok meg.”

Az előadáson Kiss Törék Ildikó Párisban járt az Ősz és Adjon Isten mindenkinek c. megzenésített verseket is előadta, de olyan közismert versek is műsorra kerültek, mint Az Értől az Óceánig, A föl-földobott kő, vagy az Emlékezés egy nyár-éjszakára Meleg Vilmos színművész előadásában. A közönségsiker ezúttal sem maradt el, a publikum kitörő tapssal köszönte meg az előadók által nyújtott élményt.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!