ERDON Helyi hírek

2017.10.24. 21:28

Hat ország pedagógusai találkoztak

Tavaly novemberben kezdődött el az az Erasmus + projekt, melyben Romániát a nagyváradi Szacsvay Imre iskola képviseli. A héten a résztvevő országok több pedagógusa látogatott Nagyváradra.

Tavaly novemberben kezdődött el az az Erasmus + projekt, melyben Romániát a nagyváradi Szacsvay Imre iskola képviseli. A héten a résztvevő országok több pedagógusa látogatott Nagyváradra.A huszonegy pedagógus hétfőn többek között a Medvebarlangot, valamint a fenesi tájházat látogatta meg, délután a Félix-fürdőt tekintette meg a csoport, este pedig Egri Annamária kozmetikus vezetésével a méz szépségipari felhasználásáról tudtak meg részleteket, a program során mindenki kikeverhette a saját bőrtípusának megfelelő arckrémet is.

Kedden reggel, a Bihar megyei Tanács épületében Pásztor Sándor tanácselnök fogadta a csoportot, később a Szacsvay Imre iskola apraja-nagyja várta az iskola udvarán a hat országból érkezett pedagógusokat. Pásztor Gabriella igazgató köszöntötte a társaságot a rövid ünnepség során, majd a másodikosok tartottak néptánc bemutatót. Ezt követően a tanárokból és tanítókból álló csoport megtekintette a Szacsvay iskolába járó gyerekek tematikus munkáit, s meglátogatták azokat az osztályokat, ahol speciális foglalkozások zajlottak.

Méz és méhészet

Amint Tunyogi Katalin projektvezetőtől, a Szacsvay Imre iskola pedagógusától megtudtuk, az Erasmus + pályázaton belüli program neve Green Skills for Social Agriculture és célja egyebek mellett az, hogy a résztvevő országok specifikumain át az egészséges életmóddal, biogazdálkodással kapcsolatos tudnivalókkal ismertesse meg a résztvevőket. A Szacsvay iskola először vesz részt ilyen projektben, a diósdi testvériskola vonta be a tanintézetet a 2016 és 2018 között zajló tevékenységekbe. Vannak csak pedagógusok számára szervezett tevékenységek és olyanok is, ahol diákok és pedagógusok együtt vesznek részt. Mindegyik résztvevő ország egy bizonyos, rá jellemző természetes eledel köré csoportosította tevékenységeit: a magyarok az almát választották, és a határon túl zajló találkozók során többek között egy almaital gyárba is elkalauzolták a résztvevőket. A spanyolok a narancsot, az olaszok az olajbogyót, a bolgárok a szőlőt, a görögök a masztikát (a pisztáciafa gyantáját), a hazaiak pedig a mézet választották és az e heti foglalkozások közül több is a mézhez és a méhészethez kapcsolódott.

Mint megtudtuk, a nagyváradi iskolában több Erasmus-nap is zajlott, s hamarosan napvilágot lát a diákok közreműködésével kidolgozott angol nyelvű, a témához kapcsolódó rejtvényfüzet. Ezt megelőzően egy társasjátékot készítettek el, mely a magyarországi résztvevők ötlete alapján valósult meg. Tavaly Diósdra és Spanyolországba látogattak el, jövőre Olaszországban lesznek közös foglalkozások, s szintén jövőre zajlik a bulgáriai záróünnepség is, melyen pedagógusok és tanárok egyaránt részt vesznek. A programok remek alkalmat nyújtanak a tapasztalatcserére, ismerkedésre, a résztvevő pedagógusokat minden érdekli, semmitől nem húzódzkodnak, mondta el a projektvezető.

Program

A tegnap délután a mézeskalács készítés és díszítés elsajátításával folytatódott, Jakabffy Emma, a Pro Familiae alapítvány vezetőjének irányításával, majd a résztvevők megkoszorúzták Szacsvay Imre szobrát. Ma többek között a Szacsvay iskola új épületébe látogatnak el, s méhészeti bemutatón vesznek részt Nyitrai Tunyogi Réka vezetésével, majd egy gyapjúi méhészetet is meglátogatnak. Később Sályiba vezet az útjuk, ahol megkoszorúzzák Szacsvay Imre szobrát, s megismerkednek azzal a hellyel, ahol a Szacsvay-napot ünnepli a tanintézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!