ERDON Helyi hírek

2017.10.24. 08:58

Gálaműsor: tündököltek a Csillagocskák

Vasárnap este közel háromórás gálaműsorral ünnepelték meg a Szigligeti Színház nagytermében a Csillagocska óvoda fennállásának tizenötödik évfordulóját. Az ünnepi alkalmon mindazon közösségek felléptek, akik a Csillagocska nagy családjához tartoznak.

Vasárnap este közel háromórás gálaműsorral ünnepelték meg a Szigligeti Színház nagytermében a Csillagocska óvoda fennállásának tizenötödik évfordulóját. Az ünnepi alkalmon mindazon közösségek felléptek, akik a Csillagocska nagy családjához tartoznak.

A gálaműsor bemondója, Bistei Attila nyíregyházi tanár, néptáncos, koreográfus köszöntötte a telt házas közönséget, kiemelve az ünneplés fontosságát. Pálfi József, a Csillagocska Alapítvány elnöke ünnepi beszédében hálát adott Isten megőrző, megtartó gondviseléséért, azért, hogy hitet, látást, önbizalmat adott a kitartó munkához. A 15 év alatti rengeteg munka mögött ott állnak a gyerekek, akik az elvárások terhétől mentesen örömmel játszanak, táncolnak, énekelnek, de ott vannak a szülők, nagyszülők is, a munka azonban nem ér véget, ugyanis a Csillagocska név kötelez – emelte ki Pálfi József. A Szent László füve című előadás egy gyógyításról szól, amely gyógyításra napjainkban is szükségünk van, mutatott rá az alapítvány elnöke.

A továbbiakban dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárának köszöntőlevelét olvasták fel, amelyben elismerését fejezte ki a Csillagocska Alapítvány kultúráért, nemzeti identitás megőrzéséért tett szerepéért. A 15 éves Csillagocska bihari kisugárzású intézményrendszeré nőtte ki magát, olyan ismert és elismert „brand”-dé vált, amely határokon túl is hírnévvel rendelkezik, fogalmazott az államtitkár.

Az ünnepi beszédek sorában a továbbiakban Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese szólalt fel, aki kiemelte: a Csillagocska olyan lelkes mozgalommá vált, amely a magyar kultúrát méltóképpen képviseli, és egyben a jövő záloga is. A 200 „kiscsillag”, akik ma az óvoda tagjai, a jövőben vezércsillagokká válnak, fogalmazott.

Béres Klára, aki 10 éve a Csillagocska Családnap fővédnöke, kiemelte: a Csillagocska olyan szilárd alapokon álló nagy család, amely biztonságot, értékrendet, hitet és szeretet nyújt családtagjainak. Mélyre ható, erős gyökerei pedig a valahová való tartozást erősítik. A továbbiakban a Kacsó András-díjas Benedek Árpád, a Csillagocska „lelke és motorja” Deák Gyulától, a Romániai Magyar Néptáncszövetség elnökétől elismerő oklevelet vehetett át, és a szövetség részéről anyagi támogatásban is részesült.

 

Kórusok és zenekar

Az ünnepi műsort a kórusok fellépése nyitotta meg, a születésnap alkalmából először a Sok számos esztendőket vígan megérhess kezdetű köszöntőt adták elő, majd a Pedagógusok kórusa, a Nagyváradi Asszonykórus, a Váradi Dalnokok és a Csillagfény Szülői Kórus előadása emelte az ünnepség hangulatát. A kórusok fellépését követően a szenterzsébeti Kincses Gyöngy Erzsébet és Kincses Ilka Mária testvérpár lépett színpadra, annak a Cickom együttesnek a két tagja, akik a Fölszállott a páva tehetségkutató vetélkedő ének-együttes kategóriájában győztes lett. Ők bözödi népdalokat adtak elő. Az énekeket követően a Csillagocska Zenekar mindenkori, egykori és jelenlegi, de jövőbeli tagjai is felléptek. Repertoárjukban többek között kalotaszegi, szatmári, délalföldi muzsika szerepelt.

Közel 120 fellépő

A szünetet követően elérkezett a Szent László füve című táncjáték bemutatása, amelynek tánckara közel 120 tagot számlált: a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki fellépett a László Csaba és Dimény Levente koreográfusok által rendezett darabban. Emellett a zenekar tagjai is közreműködtek. Az Arany János balladája és Szent László legendája az Arany-évet és Szent László-évet nagyszerűen kapcsolta össze az előadásban, ami által a közösség a Csillagocska születésnapját is megünnepelte. A magyarok ősvallása és a keresztény hit elemei egyaránt helyet kaptak a táncdarabban. Tánc, zene, ballada és díszlet összhangban mutatta be a magyarok pogány hitről a keresztény hitre való áttérését. A színpad középpontjában álló életfának a pogány hit „levetkezése” után májusfává való válása híven tükrözte azt, hogy a magyar kultúra a keresztény hitre való áttérése után is megőrizte a pogány kultúra egyes elemeit. Emellett a kinti őszi, jelen világgal való összhang is létrejött, a magasból lehulló száraz falevelek, amelyek alól a Szent László fű (keresztfű) előbukkan, az elhalt levelek alól újjáéledő emberek felemelő pillanata volt az előadásnak. A közönségnek állva, szűnni nem akaró vastapssal köszönte meg a Csillagocska produkcióját.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!