ERDON Helyi hírek

2017.08.29. 08:26

Zongorahangverseny: Mozart, és ami mögötte van

A Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ Múzeumterme vasárnap este újabb interaktív zongorahangversenynek adott helyet, amelyen ezúttal Mozart művei csendültek fel Thurzó Zoltán és Florin Mircea Ganea (basszus) közreműködésével.

A Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ Múzeumterme vasárnap este újabb interaktív zongorahangversenynek adott helyet, amelyen ezúttal Mozart művei csendültek fel Thurzó Zoltán és Florin Mircea Ganea (basszus) közreműködésével.

A “Szereti Ön Mozartot...és ami mögötte van?” címet viselő hangversenyen a szépszámú közönség Mozart rövid, de annál sikeresebb pályafutásába nyerhetett betekintést, az est során felhangzott művek a zeneszerző életkorát követték, így a gyerekkori művektől kezdve a mindössze 35 évesen elhunyt Mozart utolsó zeneművét is hallhatta a közönség. A „csodagyerekként” számontartott zeneszerző már tízévesen zeneműveket alkotott, a Bastien és Bastienne operát mindössze tizenkét évesen komponálta, a közönség ebből az operából hallhatta az est első áriáját, a „Diggi, daggi, schurry, murry” címűt. A Thurzó zongorahangversenyein hagyományossá vált felolvasás során elhangzott: Mozart mindenkire hatással volt, Haydn is elismerte tehetségét. Műveiben a jó és a rossz közötti harc jelenik meg, ahol akárcsak a mesékben, a jó győzedelmeskedik. A sokrétű zeneszerző, aki 35 évesen érettebb volt bárkinél, művei által éppúgy mosolyt tud csalni a közönség arcára, mint önmagába forduló, megnyugtató vagy akár melankolikus hangulatot is elő tud idézni.

Áriák

Ez az est folyamán is tapasztalható volt, hiszen a Figaro házassága c. operából olyan fő karaktereket felvonultató áriák hangzottak fel, mint a Non piu andrai, La Vendetta, vagy a Hai gia vinta la causa, de a Varázsfuvolából az In diesen heiligen ária is műsorra került. Ezek mellett Thurzó Zoltán olyan közismert darabokat adott elő, mint a Rondo alla Turca, vagy Mozart utolsó zeneművét, a Requiemet (KV. 626), amelyet a zeneszerző már nem is tudott befejezni, a művet utasítások a hátrahagyott alapján fejezték be.

A zsúfolásig megtelt teremben igazán kellemes zenei esten vehetett részt a közönség. A szépszámú közönség arról tanúskodik, hogy a városban van érdeklődés az opera iránt, Thurzó Zoltán szerint azonban Nagyváradon az utóbbi időkben a helyi előadók által előadott opera háttérbe szorult, pedig vannak olyan helyi tehetségek is, akikkel foglalkozni kellene.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!