ERDON Helyi hírek

2017.08.09. 12:18

RMDSZ-es bírálatok az önkormányzatnak

Szerdán a nagyvárad-újvárosi RMDSZ székházában tartottak sajtótájékoztatót Kirei Melinda és Kis Gábor önkormányzati képviselők. Több helyi érdekeltségű témában is kifejtették a véleményüket.

Szerdán a nagyvárad-újvárosi RMDSZ székházában tartottak sajtótájékoztatót Kirei Melinda és Kis Gábor önkormányzati képviselők. Több helyi érdekeltségű témában is kifejtették a véleményüket.

Kirei Melinda felidézte, hogy néhány héttel ezelőtt az egyik sajtótájékoztatóján felvetette az Általános Városrendezési Terv (PUG) aktualizálásának szükségességét, kifejezetten a városszéli domboldali építkezési engedélyekre vonatkoztatva. Akkor jelezte, hogy több javaslattal élnek, most pedig üdvözölte, hogy a városvezetés is tekintettel volt erre, s augusztus 21-én közvitát szervez a témában. Ugyanakkor megdicsérte az új városi főépítészt, amiért a kapcsolatos anyagok posztolva lettek a Polgármesteri Hivatal honlapján, ellentétben a tanácsülések előterjesztésével, melyek zömének tartalmáról általában csupán a gyűlés előtt néhány órával lehet tudomást szerezni. Megjegyezte: konzultálva a panaszosokkal, valamint szakemberekkel is, arra a következtetésre jutott, hogy a módosítások orvosolják a telektulajdonosok problémáit. Arra kérte őket: vegyenek részt a közmeghallgatáson, előzetesen pedig töltsék ki a jelentkezési űrlapot, mely szintén megtalálható az intézmény internetes oldalán, vagy esetleg keressék fel őt.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csütörtöki rendkívüli tanácsülésen a napirendi pontok közt szerepel az idei helyi költségvetés kiigazítása. Megjegyezte: formai szempontból kifogásolható, hogy az egyik csatolmányban az összegek ezer lejben vannak feltüntetve, a többiben pedig csupán lejben. Arra is kitért, hogy a szakjelentésben javasolva van a tanintézetek esetében 218.784 lej utalása, hogy ezáltal kompenzálva legyen a számvevőszék által feltárt kár. Hangsúlyozta: teljesen egyetért ezzel, sőt, azt indítványozza, hogy növeljék ezt az összeget a büntetőkamatokkal, mivel a tanintézetek nem hibásak. „Kíváncsi vagyok ugyanakkor arra, hogy ha a polgármester annyira az átláthatóság híve, akkor miért nem tették közzé az önkormányzat honlapján az ÁSZ jegyzőkönyvét és raportját, melyre utalás van a szakjelentésben, annál is inkább, hogy ezeket nem kifogásolta a városvezetés”- közölte, hozzátéve: a közvéleménynek is jogában áll tudni, hogy mire költik a közpénzt, és ki a felelős. (Az ügy lényege röviden, hogy az iskolákban helyiségeket adott bérbe az önkormányzat, az ebből származó pénzösszeg egy részét pedig nem a törvényeknek megfelelő módon folyósította vissza- ezt kifogásolta az ÁSZ, arra kényszerítve a tanintézeteket, hogy adják vissza a pénzt, kamatostól).

Több vécét

Arról is beszélt: érthetetlen számára, hogy mi indokolja azt, hogy 291.670 lejjel csökkentsék a hóeltakarításra előirányzott keretet, mert nem tud róla, hogy idén novemberben és decemberben mások lesznek az időjárás viszonyok, mint ami télen lenni szokott. Emellett viccesnek találta azt, hogy a sebességet mérő műszaki berendezések beszerzésekor az együttélési normák betartását tartják szem előtt, mert ő eddig arról volt meggyőződve, hogy a radarok a KRESZ betartása miatt fontosak.

Kis Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szent László-híd, és a Körösnek a Lorántffy-szobor melletti parti sétánya nincs megfelelőképpen tisztítva, a városban pedig kevés a közvécé, holott egyre több turista érkezik.

Azt is kifogásolta: nem érti, miért olyan sürgős megsemmisíteni romos állapotban levő javakat a II. számú ipari park területén, hiszen semmi sem indokolja most ezt, még a vonatkozó határozattervezetben is csak egy olyan homályos kijelentés van, hogy előrehaladott állapotban levő tárgyalások zajlanak egy befektetővel. „Nem vagyok ellene semmilyen fejlődésnek, de azért ez a sietség túlzás”- mondta.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!