ERDON Helyi hírek

2017.08.20. 11:39

Az MNKH nagyváradi irodája is jelen volt a debreceni Farmer-Expón

A Magyar Nemzeti Kereskedőház a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, az Enterprise Europe Network irodájával, a Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamarával,  a Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, valamint a PRIMOM Vállalkozásfejlesztési Központtal közösen üzletember találkozót szervezett a Farmer-Expón.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, az Enterprise Europe Network irodájával, a Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamarával,  a Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, valamint a PRIMOM Vállalkozásfejlesztési Központtal közösen üzletember találkozót szervezett a Farmer-Expón.A rendezvényre pénteken került sor a debreceni 26. Farmer-Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásárhoz kapcsolódva, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának úgynevezett Mag-házában. A b2b-típusú eseményre magyar, román, ukrán és belorusz üzletembereket vártak a szervezők, így ez kiváló lehetőséget biztosított a közép-európai partnerkapcsolatok bővítésére, a közös árualapok feltérképezésére, valamint a régiós fogyasztói trendek megismerésére. A részvétel ingyenes volt, de előzetes regisztrációhoz kötött, a tárgyalások pedig angol, román, orosz és ukrán nyelven zajlottak.

A tavalyi évhez hasonlóan jelen volt Sárközi Zoltán, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Nagyváradi Regionális Irodájának vezetője, és munkatársa, Csüdöm István is, akiknek az erőfeszítéseinek köszönhetően Bihar megyei vállalkozók is esélyt kaptak rá, hogy magyarországi, illetve ukrajnai és fehéroroszországi üzletemberekkel találkozzanak. Ugyanakkor őket is leendő partnercégek várták már az ajánlataikkal. Több egyeztetés is történt, melyek azt eredményezték, hogy „néhány üzlet megkötésétől már csak méterek választanak el”, vagyis látható közelségbe kerültek.

Leszűrhető tehát, hogy nem volt hiábavaló a találkozó megszervezése. Ahogy a Farmer-Expó elnevezése is mutatja, az agrárium, az állattenyésztés és az ezekhez kapcsoló kiegészítő tevékenységek, termékek szakvásárán belül valósult meg ez az esemény, ebből fakadóan az üzletemberek is ezekből az ágazatokból kerültek ki. A Magyar Nemzeti Kereskedőház önálló standdal képviselte magát, melyhez csatlakozott a Nagyváradi Regionális Iroda is, valamint a beregszászi. Már a tavaly látszott, és idén újfent bebizonyosodott az, hogy egy nagyon erős szakmai mezőny van jelen, és ami talán ennél is fontosabb, hogy nagyfokú nyitottságot lehetett tapasztalni a külhoni vállalkozások irányába.

Új székhely

Szintén a Magyar Nemzeti Kereskedőház Nagyváradi Regionális Irodájával kapcsolatos hír, hogy néhány hete új székhelyre költözött, ami azt jelenti, hogy az érdeklődők immár a Magheru/Sztaroveszky sugárút 22/A szám alatti Cridem-irodaház második emeletén találhatják meg. Ez egy nagyobb teret és jobb megközelíthetőséget kínál, mint megtudtuk, többek közt emiatt döntöttek a költözés mellett. Fontosnak találták ugyanis azt, hogy a határ túloldaláról érkező vállalkozók minél hamarabb és könnyebben meg tudják őket találni, és ez a címváltozás talán hozzájárul ehhez.

Sárközi Zoltán azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: örömmel konstatálják, hogy az érdeklődés az irányukba egyre inkább bővül, annak betudhatóan, hogy a legszélesebb spektrumskálát felvonultató termékeket és szolgáltatásokat tudnak ajánlani a romániai partnereiknek, az élelmiszeripartól kezdve egészen az ipari és mezőgazdasági cikkekig, a könnyű- és nehéziparban egyaránt.

Emellett idén is szándékukban áll folytatni a kitelepülési programjukat, melynek keretében a megye olyan részeibe szeretnének kilátogatni, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot magyarországi vállalkozók részéről, és ahol megfelelő kereslet mutatkozhat az anyaországi termékek iránt. Saját Facebook-oldalukon is elérhetőek (Hungarian National Trading House Oradea - MNKH Nagyvárad), melynek segítségével készülnek arra, hogy egyfajta termékbörzét indítsanak el, amely révén a vállalkozók, a nagykereskedők és a termelők gyors áttekintést kaphatnak majd azokról a termékekről, amiket az irodán keresztül magyarországi cégek akarnak a romániai piacra juttatni. Az irodavezető hangsúlyozta: számukra egyaránt fontos a romániai magyar és román vállalkozók megszólítása, és szerencsére azt érzékelik, hogy a román vállalkozók részéről is a magyarországi termékek felé egy pozitív nyitás figyelhető meg. Elismerik a magyar termékek kiemelkedő minőségét, és külön kiemelhető az élelmiszer ipari termékek, illetve az ezzel kapcsolatos technológiák iránti érdeklődés.

Jelentős fejleménynek számít ugyanakkor, hogy egy új szegmensként a vállalkozó szövetségek is kikerülhetetlennek látják az irodával való kapcsolattartást. Megemlítendők e szempontból az olyan magyarországi vállalkozói csoportosulások, amelyek egy bizonyos szakterületen, egymást kiegészítve szeretnének romániai piaci szereplőkké válni. Aminek pedig külön örülnek, hogy megjelentek azok a vállalkozások is, melyek potenciált vélnek felfedezni a romániai gyártás lehetőségében, azaz felismerik az itteni szakemberek kapacitásait, és akár egy harmadik piacon való megjelenés érdekében is elképzelhetőnek tartják egy gyártási folyamat bizonyos fázisainak a kihelyezését Romániába. Ebben a váradi iroda örömmel segít, folyamatos kapcsolattartást biztosítva az ügyfelek közt.

Turisztikai kapcsolatok

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Nagyváradi Regionális Irodája a következő rendezvényét október 20-ra tervezi a várban. Egy szervezés első fázisában levő projektről beszélünk, melynek munkacíme Turizmus és turisztikai kapcsolatok Románia és Magyarország közt. Tulajdonképpen egy itteni bemutatkozási lehetőséget akarnak teremteni ezáltal a magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó magyarországi turisztikai cégeknek és egyéni vállalkozásoknak. „Azt szeretnénk, hogy minél több vállalkozás vegyen részt, hogy számos lehetőség közül választhassanak a Magyarországon kikapcsolódni kívánó turisták”- magyarázta Sárközi Zoltán. Hozzátette: természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne látnák szívesen azokat a magyarországi érdeklődőket, akik a Bihar megyei turisztikai potenciált szeretnék kiaknázni, hiszen mindkét fél számára partnerek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!