ERDON Helyi hírek

2017.07.23. 17:52

Háry János volt, az angyalát!

Szombaton este a Háry vagyok, az angyalát! című zenés darabbal folytatódott a váradi várban a VI. alkalommal megszervezett Nyári Színházi Fesztivál. A címszereplő Mikó István színművész volt.

Szombaton este a Háry vagyok, az angyalát! című zenés darabbal folytatódott a váradi várban a VI. alkalommal megszervezett Nyári Színházi Fesztivál. A címszereplő Mikó István színművész volt.A nagy sikerű fesztivál az idén a nyíregyházi Mandala Dalszínház, az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Nagyváradi Magyar Diákszövetkező (NMD) és a Partium Alapítvány közös lebonyolításában zajlik.

Szombaton este ismét zsúfolásig megteltek érdeklődőkkel a várban levő nyári színház padsorai, illetve „lelátói”, a megjelenteket ezúttal Kőrösi Kristóf, az NMD soron következő elnöke és Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő köszöntötték.

Kell a mese

A bemutatott vidám zenés darab a szekszárdi költő, Kis Pál István és Mikó István színművész közös ötlete nyomán jött létre, valójában a Garay János-féle Obsitos időtlen átirata. Ez nem titok: a színpadi előadásban többször is elhangzik az „ősszerzőnek” a neve, illetve abban az értelemben sem, hogy Háry János tulajdonképpen jelkép. A történet ugyanakkor egy napjainkban működő vendéglőben játszódik, mai szereplőkkel, az eleinte kétkedő Deákfy Emma újságírónőt megelevenítő, amúgy váradi születésű, és a születésnapját éppen július 22-én ünneplő Szabó Anikó például okostelefont használ hangrögzítő készülék gyanánt. Mert hát ugye a főhős, Háry János – akit Mikó István alakít figyelemre méltóan –, az Obsitos vendéglő tulajdonosa és főpincére mesél. Egyfajta szubjektív időutazás a magyar történelmen keresztül, melynek jelentős, sorsfordító eseményeinek Háry János „természetesen” tanúja volt. Mesél – mert a mese az kell, mint ahogy az, aki hiszi, meg az is, aki szerint hiszi a piszi –, és dalol, különböző hangszereken játszva. A beszámolónk azonban nem lenne teljes, ha nem említenénk meg Suha Kálmán és Herrer Pál nevét is, aki szintén hozzájárultak a produkció sikeréhez, bizonyítva azt, hogy egy jó, összeszokott csapatot alkotnak már évek óta Mikó Istvánnal.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!