ERDON Helyi hírek

2017.06.27. 10:47

Zenetáborozó gyerekek Váradon

Ezen a héten a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség fő támogatásával zenetábor helyszíne a Kanonok sor 13. szám alatt levő Pasztorális Központ. 5-12 éves gyermekek vesznek részt rajta.

Ezen a héten a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség fő támogatásával zenetábor helyszíne a Kanonok sor 13. szám alatt levő Pasztorális Központ. 5-12 éves gyermekek vesznek részt rajta.„A zenei nevelést az anya születése előtt kilenc hónappal kell kezdeni”- Kodály Zoltán ezen felismerése jegyében, mely az édesanya és a magzat közötti, nemzedékeken átívelő transzgenerációs kapcsolatra vonatkozik, szervezik meg ezen a nyáron is a Zenetábort 5-12 éves gyerekek számára a Kanonok sor 13. szám alatti Pasztorális Központban. A foglalkozások június 26-án kezdődtek és július 1-ig tartanak.

Oláh Gabriella főszervező az erdon.ro-t arról tájékoztatta: az idei tábor fő témája Szent László élete és kora, lévén hogy 2017 Szent László-év. Készítettek egy munkafüzetet, mely Szent László énekeket, legendákat tartalmaz, és játékos feladványokat. Ugyanakkor minden nap hittanóra van, melyek Szabó Ervin ifjúsági lelkész közreműködésével zajlanak, különböző témákra lebontva. Emellett zenészeket is meghívnak, hétfőn egy vonóskavartett (Costin Éva, Ichim Beáta, Székely Boglárka és Oláh Gabriella, akikhez Costin Albert is csatlakozott) volt, kedden a Stadler klarinét négyes jött el (Székely István, Kovács Annamária, Lukács Zsolt és Korodi Erik), míg szerdán az Il Pastor Fido régizene együttesből ketten (Török Apollónia és Gáti Sándor) örvendeztetik meg jelenlétükkel a táborlakókat.

Csütörtökön a gyermekek zenélnek, mert vannak köztük olyanok, akik valamilyen hangszeren tanulnak, és elhozzák magukkal ezeket, illetve a Székesegyház gyermekkórusának tagjai énekelnek, pénteken pedig Tempfli Ádám tanítványai jönnek el, akik citerán játszanak és gitáron. Emellett kétnaponta a Csillagocska Néptánccsoport és Benedek Árpád zenepedagógus segítségével néptáncokat tanulnak a táborozók, szombaton pedig 10 órától hálaadó szentmisével zárja jelképes kapuit a tábor, valamint szülőknek rendezett táncházzal.

Őrzőangyalok

A rendezvény iránti érdeklődést jelzi, hogy körülbelül 130 gyermek gyűlt össze, köztük olyanok is, akik minden évben visszajárnak, és már nem csak a táborban, vagy a templomban, hanem az utcán is ismerősként köszöntik egymást, ha összefutnak. Mellesleg nemcsak Váradról, hanem Szentjobbról is érkeztek gyerekek.

A szervezésbe úgynevezett őrzőangyalok segítenek be- Ruska Ildikó, Czumbil Jázmin, Lőrincz Bernadett, Jude Anna, Mărcuş Annabella, Kinczel Edina, Braun Máté, Juhász Hunor, Székely Boglárka, Tankó Bernadette, Magyari Martina, Braun Ágnes, Ardelean Roxana, Pătcaş Ana, Kokovec István, Bergherea Sergiu, Mészáros Franciska, Major Vivien és Szilágyi Andrea-, valamint Szerafina és Rafaella vincés nővérek, Erzsébet mallersdorfi ferences nővér és Tóth Beáta kézműves, a segítői és az általa képviselt egyesület.

A tábor megszervezését a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!