ERDON Helyi hírek

2017.06.26. 11:34

Jézus Szívének a tisztelete

Múlt pénteken este Jézus Szíve tiszteletére ünnepi szentmisét tartottak a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban. A szentmise szónoka dr. Fügedy Antal Levente mezőbikácsi plébános volt.

Múlt pénteken este Jézus Szíve tiszteletére ünnepi szentmisét tartottak a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban. A szentmise szónoka dr. Fügedy Antal Levente mezőbikácsi plébános volt.Fiedler István akkori római katolikus megyés püspök szorgalmazására az 1930-as években lendült fel Jézus Szentséges Szívének tisztelete, a nagyváradi Barátok templomában azóta minden évben városközi engesztelő szentmisét tartanak.

Az idei ünnepi szentmise főcelebránsa, Mons. Fodor József általános helynök a bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet: 1675. június 16-án egy franciaországi zárdában, Alacoque Szent Margit vizitációs nővérnek, miközben szentségimádást végzett, Jézus megmutatta szeretettől lángoló szívét. Az emberektől szeretetet kért, mert amikor ő kitárta Szent Szívét a szeretetnek, az irgalmasságnak, a kegyelemnek, a megszentelődésnek és az üdvösségnek minden kincsével, cserébe hálátlanságot kapott, nagyok sok megvetést, ridegség, bántást. Azt kívánta: az őt ért sérelmek miatt engeszteljék, illetve az Úrnapja nyolcadát követő első pénteken külön ünnepet tartsanak Szent Szíve tiszteletére.

Szeretet

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szól. Az ünnepség szónoka, dr. Fügedy Antal Levente mezőbikácsi plébános elmélkedésében arról beszélt: a mai világ egyre inkább mindent megkérdőjelez, nem fogadjuk el azokat az értékeket, melyek évszázadokon keresztül meghatározóak voltak, mintha minden kezdene a feje tetejére állni. Nemcsak világi, hanem vallási vonalon is elő-előjönnek olyan kérdések, amelyekre feleletet kell adni. Az egyik ilyen válasz, hogy Jézus szívének a létezése, Szent Szívének a tisztelete visszavezethető a szentírásra, hiszen ha kinyitjuk, azt olvashatjuk benne, hogy emberként született meg Betlehemben, tehát volt neki szíve, míg a halálakor az egyik katona egy lándzsát szúrtak a szívébe, az oldalába, melyből víz és vér folyt ki. Ezenkívül maga Krisztus is azt mondta: tanuljunk tőle, hogy szelídek és alázatok szívűek legyünk. Ugyanakkor pedig a szentírási részek arról is szólnak: Krisztus nemcsak emberként, hanem Istenként is jelen volt köztünk a történelemben, ő a szentek szentje, a szentségek források, ilyen értelemben is helye van tehát Szent Szívének a szeretetére és a tiszteletére.

Az ünnep üzenetét akkor értjük meg helyesen, ha a szívből indulunk ki- magyarázta a tisztelendő. Annak függvényében, hogy milyen kontextusban használjuk, sokféle jelentése van, hiszen aki jó, az melegszívű, aki rossz, az keményszívű, kőszívű vagy szívtelen. Úgy általában pedig, amikor a szívre gondolunk, a szeret jut az eszünkbe, Jézus pedig a szeretet forrása, és ugyanezt a szeretetet várja el tőlünk is, hogy a viselkedésünkkel, a tetteinkkel, a gondolatainkkal önzetlen szeretet tanúsítsunk Isten és embertársaink irányába. „Szív nélkül biológiailag sincs élet. Legyen ott Jézus a szívünkben, hogy éltessen, adjon erőt a szeretetre még a nehéz pillanatokban is”- nyomatékosította.

Az elhangzottakért, illetve az ünnep méltóságának megteremtésében való közreműködésükért Kiss Albert főesperes-kanonok, várad-olaszi plébános mondott köszönetet az érintetteknek. A búcsún a Kiss Géza kántor-karnagy vezette Bihari Sándor Kórus Gounod C-dúr miséjét adta elő végig.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!