ERDON Helyi hírek

2017.06.19. 11:08

Ipari parkok Bihar megyében

A múlt szombaton a székelyhídi múzeumban a II. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanap keretében délután előadások hangzottak el. Szabó József megyemenedzser az ipari parkokról értekezett.

A múlt szombaton a székelyhídi múzeumban a II. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanap keretében délután előadások hangzottak el. Szabó József megyemenedzser az ipari parkokról értekezett.A II. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanap a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) nagyváradi regionális irodájának kezdeményezésére és szervezésében, összefogásban Székelyhíd Város Önkormányzatával, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Bihar megyei szervezetével, a Bihar megyei Helyi Akciócsoporttal és az RMDSZ Bihar megyei szervezetével került lebonyolításra.

A székelyhídi múzeumban zajlott szakmai konferencia egyik előadója, Szabó József megyemenedzser arról beszélt: Bihar Megye Tanácsa több más önkormányzattal egyetemben partner egy közös kft.-ben, amit Bihar Megyei Ipari Park Kft.-nek is nevezhetünk. Gyakorlatilag ennek az lenne a célja, hogy a Nagyváradon kívüli különböző területek a megyében is ipari, vagy logisztikai park típusú tevékenységbe kezdjenek. Ez tulajdonképpen arról szólt, hogy a helyi önkormányzatok többsége területtel szállt be ebbe a vállalkozásba, a megyei önkormányzat pedig, a többi partnerrel együtt, melyek már tagjai ennek a cégnek, logisztikát biztosít különböző bel- és külföldi befektetőknek, kezdve a zöldmezős beruházástól egészen odáig, hogy közösen egy logisztikai rendszert építenek fel, mely természetesen leaszfaltozott területeket jelenthet akár, vagy beépített területeket. Az igazságoz hozzátartozik, hogy összességében mondva a kft.-ről nagyon sokat nem lehet elmondani, mert már évek óta működik.

Partnerségben

„Szemmel láthatóan akik eddig vitték, azok nem feltétlenül végeztek eredményes munkát, de én abban bízom, hogy most a személycseréknek köszönhetően ez egy új lendületet fog kapni. Gyakorlatilag az első három pont tekintetében, ami Mezőtelegd, Székelyhíd és Belényes, tudunk már egy konkrét projekttervről beszélni, aminek a határidejéig ezeket kivitelezni tudjuk”- fogalmazott. Hangsúlyozta: az ipari parkok akkor fognak tudni hatékonyan működni, ha nem veszik el úgymond a munkaerőt azoktól a helyi tényezőktől, akik különböző más tevékenységet folytatnak, például agrár. „Mi nem konkurenseket akarunk hozni a helyi vállalkozók számára, hanem azt szeretnénk, hogy az itt dolgozó közösségek próbáljanak meg minél közelebb maradni a saját lakhelyükhöz, és ott találják meg azokat a számításaikat, melyeket megfelelő szakértelemmel kamatoztatni tudnak. Ehhez még nagyon fontos, hogy a helyi önkormányzatok beszálljanak partnerséggel olyan értelemben, hogy a különböző iskolákban duális szakoktatást kell beindítani, hogy a diák már az iskolapadban megtanuljon egy szakmát, és amikor megkapja az oklevelet, akkor láthatóan legyen egy perspektívája arra nézve, hogy ő ezzel hol fog dolgozni. Én úgy gondolom, hogy a Megyei Tanács nagy fába vágta a fejszéjét, de pont az ilyen kihívások a legvonzóbbak”- közölte.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!