ERDON Helyi hírek

2017.06.21. 17:57

A schengeni övezetbe tartókat fogtak el Pelbárthidán

A schengeni övezetbe igyekeztek (volna) azok az iraki, iráni, szíriai, indiai, pakisztáni személyek, akiket Pelbárthida körzetében fogtak el. Az akció részleteiről az abban részt vett Matyi Miklós polgármestert kérdeztük.

A schengeni övezetbe igyekeztek (volna) azok az iraki, iráni, szíriai, indiai, pakisztáni személyek, akiket Pelbárthida körzetében fogtak el. Az akció részleteiről az abban részt vett Matyi Miklós polgármestert kérdeztük.Alig telik el már olyan nap, hogy a szerkesztőségekbe eljuttatott rendőrségi tájékoztatókban - melyek az előző nap eseményeit, főként közlekedési baleseteket, kihágásokat, lopásokat, nyomozási eredményeket összegzik - ne jelenne meg, hogy a megye valamelyik részén illegális határátlépést megkísérlőket fogtak el. Lehet szó a zöldhatárról, de akár hamis papírokkal a határátkelőknél szerencsét próbálókról is. Szerda délelőtt is jött a közlemény: Pelbárthida (Paptamási község) térségében előbb 18, majd újabb 4 személyt fogtak el, akik a schengeni övezetbe igyekeztek. Állampolgárságukat tekintve irakiak, irániak, szíriaiak, indiaiak, pakisztániak voltak, 16 férfi, 2 nő (39 és 43 év közöttiek) illetve négy 3 és 17 év közötti kiskorú.

Kamerán megnézték

Mint megtudtuk, a határ felé igyekvők elfogásában kulcsszerepet játszott Paptamási község polgármestere, akitől a részletek felől érdeklődtünk. Matyi Miklós szerkesztőslgünknek elmondta: keddre virradó éjszaka két romániai és két idegen rendszámú személygépkocsira figyeltek fel a községben, pontosabban a Tamásiból Nyüved és Pelbárthida felé vezető út és a vasút kereszteződésében lévő sorompónál. A vasúti alkalmazott szemfülességét dicséri ez, aminek nyomán aztán visszanézték a térfigyelő kamerák felvételeit. Utóbbiakból több tucatot szereltek fel régebben, melyek még rendszám-azonosításra is alkalmasak. Látták, hogy az autókból kiszálló 18 személy keres valamit, nem volt nehéz kitalálni, hogy a határ fel vennék az irányt. Csakhogy később nem akadtak nyomukra, bár a polgármester és egy alkalmazottja, illetve két rendőr egész nap próbálta becserkészni őket, ám a már növekvő tengeri és egyéb növényzet jó búvóhelyekkel szolgált.

Taxin is érkeztek

Estére aztán a határőrséggel együtt már hőkamerákat vetettek be, melyek megmutatták: Pelbárthidán, egy tengeriföldön bújtak el, ott vészelve át a nappalt. A hatósági emberek őrizetbe vették őket, sőt, később ugyancsak a község területén egy taxit is igazoltattak, és kiderült, hogy egy román állampolgár további 4 személyt vitt a határ közelébe, akinek volt ideiglenes tartózkodási engedélyük, mert menedékjogi kérelemért folyamodtak. Matyi Miklóstól megtudtuk: volt már hasonló eset a községben, tavaly decemberben 4 főt fogtak el a határőrök.

Visszatérve a rendőrségi közleményre: az 22 elfogottat a határőrség körzeti központjába vitték, és tiltott határátlépési kísérlet miatt indul eljárás ellenük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!