ERDON Helyi hírek

2017.06.21. 14:41

A nők és az „énmárka” építése

Szerdán Az „énmárka” építése címmel szervezett képzést a nagyváradi várban a Bihar Megyei Magyar Vállalkozónők Egyesülete. A rendezvényen egy Batthyány-leszármazott hölgy is előadást tartott.

Szerdán Az „énmárka” építése címmel szervezett képzést a nagyváradi várban a Bihar Megyei Magyar Vállalkozónők Egyesülete. A rendezvényen egy Batthyány-leszármazott hölgy is előadást tartott.A rendezők nevében Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke köszöntötte a csupán nőkből álló érdeklődőket, azon meggyőződésének adva hangot, hogy a közös együttlét rangját és tartalmát erősíti a magyarországi meghívottak jelenléte, akik azáltal, hogy megosztják a tapasztalataikat, hozzájárulnak az együttműködési módozatok bővítéséhez, a személyes kapcsolatok építéséhez. Szerinte „olyan kőkemény férfivilágban élünk”, hogy igenis szükség van a nők összefogására, hogy érvényesülhessenek, a saját útjukat járják. Felidézte ugyanakkor, hogy egy pragmatikus építkezés eredményeképpen az RMDSZ Nőszervezet megalapítását követő néhány hónapon belül 23 megyében körülbelül 210-220 helyi szervezet jött létre, és már első alkalommal a Mosolygó karácsonyt! elnevezésű akciójukkal több mint 39 ezer embert tudtak megszólítani.

Az első előadó, dr. Horváth Viktória, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának kiemelt külgazdasági kezdeményezésekért felelős nagykövete családi vállalkozói háttérrel került néhány évvel ezelőtt a politikába. 2012-ben a turizmusért felelt vezető beosztásban a Nemzetgazdasági Minisztériumban mielőtt a KKM-hez került volna. Úgy fogalmazott: outsiderként került egy olyan környezetbe, ahol női vonatkozású témákat próbált érvényesíteni, napirendre tűzni, amire mindig is vágyott, csak addig nem tudta, hogyan kell. Utazásai során aztán arra a felismerésre jutott, hogy „unortodoxnak lenni jó”, a sikerhez pedig szükség van kompromisszumkészségre, valamint a nők összetartására, „horizontális szövetségkötésekre” is. Két élményéről is beszámolt: az egyik, innsbrucki kalandja azt bizonyította, hogy még tíz év tapasztalattal a háttérben se szégyen, ha egy nő képzi önmagát, elsajátítja, hogy kell előnyösen lefotóztatnia magát, honlapot készítenie, hogy érvényesülhessen az üzleti életben, a másik, mongóliai emlék pedig azt igazolta: nem kell tabuként kezelni a hölgyek erejét, hanem sávot kell biztosítani nekik a kibontakozásra. Arról is beszélt: a munka és a család közötti egyensúly megteremtése szerinte nem genderkérdés, és luxus a nőket nem bevonni a munkaerő-piacra, de csakis partnerségben a férfiakkal, ugyanis nélkülük nem lehet.

Tradinnováció

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke az első felelős magyar kormány miniszterelnökének a leszármazottja, pedagógus, szociológus, marketinges. Azzal büszkélkedhet, hogy női ősei közül többen is jeleskedtek a közéletben, függetlenül attól, hogy milyen vallásúak voltak. Így a 16. században a református Zrínyi Dorica, azaz Zrínyi Miklós lánya és Batthyány Boldizsár felesége az oktatást tekintette a szívügyének, az evangélikus Lobkowitz Poppel Éva, Batthyány Ferenc hitvese az egészségmegőrzés terén jeleskedett, a 17. században pedig a katolikus Strattmann Eleonóra, Batthyány Ádám özvegye a birodalmat gyarapította új birtokokkal. Végül, de nem utolsósorban 1851-ben gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia társalapítója volt a Nemzeti Gazdasszonyok Országos Egyesületének. Ma élő távoli rokonuk olyan dolgokat tart hitvallásának, mint a nők és a férfiak közti harmónia, a generációk közti tudásátadás és kommunikáció, valamint a „tradinnováció”, vagyis a hagyományokra támaszkodó megújulás.

Szabó Eszter közgazdász, a Budapesti Gazdasági Egyetem címzetes docense dolgozott a Belügyminisztériumban az Antall- és a Horn-kormányok idején, főtanácsadója volt Boross Péter miniszterelnöknek, és 20 évig a General Electric-et „szakértette”. Ő azt hangoztatta: miért fontos, hogy egy kormányzat és az üzleti szféra képviselői kölcsönösen meghallgassák egymást, és így „kombinálják össze a bizniszt” a régió fejlődése érdekében. Azt is kijelentette: alulról építkezve, tudásátadással a helyi és a globális tényezők közt lehet versenyképesnek lenni világszinten, digitális transzformációval, együttes, de nem félelmetes erőt felmutatva, a férfiakkal együtt.

Szót kapott még Staharóczky Noémi, a Bihar Megyei Magyar Vállalkozónők Egyesületének alelnöke és Pető Dalma, az MVNők ügyvezetője.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!